Новият премиер Борис Джонсън обеща на британците Brexit дори и без сделка

4238
Новият премиер Борис Джонсън обеща на британците Brexit дори и без сделка
Снимка: Getty Images

С амбициозни обещания и категорична подкрепа за Brexit новият британски премиер Борис Джонсън официално встъпи в длъжност. Той поема офиса на "Даунинг стрийт" №10, наследявайки Тереза Мей, която така и не можа да убеди британския парламент във визията си за напускането на ЕС.

Джонсън е на твърда позиция по въпроса, потвърждавайки че дългоочакваният Brexit ще се осъществи на 31 октомври, със или без сделка.

Мей напусна премиерския пост с вяра в светлото бъдеще

С благодарности към британците за полученото доверие и подкрепа и вяра в светлото бъдеще, Тереза Мей напусна премиерския пост на Велико...

"Brexit беше фундаментално решение на британците. Те искаха законите им да бъдат създавани от хора, които са избрали и които могат да свалят от власт. Трябва да уважим това решение", призова консервативният политик.

Новият британски премиер нарече Brexit без сделка "отдалечена възможност", признавайки че Великобритания ще преживее трудности при подобен вариант. Той поиска ново споразумение с Брюксел, основано на свободна търговия, което да е по-изгодно за страната му. В противен случай Джонсън намекна, че Лондон няма да плати дължимите вноски от 39 млрд. паунда в европейския бюджет.

Каква е позицията на новия британски премиер за възможността за напускане на ЕС без сделка, прочетете в този материал.

Лидерът на консерваторите се обяви против твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, но и даде да се разбере, че ще премахне "недемократичната предпазна мярка", т.е. механизмът, с който ЕС иска да остави свободната граница дори при липса на търговско споразумение с Великобритания.

Борис Джонсън благодари на европейците на Острова за приноса им към британското общество и гарантира, че ще могат да останат в държавата. Той обеща на британците действия, силно лидерство и промяна на страната към по-добро. "Моята работа е да служа на хората, на вас. Политиците трябва да помним, че хората са наши шефове", каза новият премиер.

Постоянното непостоянство на Борис Джонсън по Brexit

Борис Джонсън, който е много вероятно да стане следващия премиер на Великобритания, обеща, че до 31 октомври страната ще напусне ЕС &nd...

Джонсън разкри плановете си да назначи 20 000 нови полицаи, да направи реформи в здравeопазването и социалната система, да увеличи финансирането за училищното образование. Той обеща да работи за единството на Обединеното кралство, да бъде премиер на всички британци, включително и тези в най-изостаналите райони на страната. Плановете му включват подобряване на транспортната инфраструктура, широколентов интернет, повишаване на минималната и средните заплати, по-висока производителност на труда и намаляване на неравенствата.

Джонсън се ангажира жилищата на Острова да станат по-достъпни, а бизнесът да направи нови инвестиции навсякъде из страната. "Време е да разгърнем производителната сила не само на Лондон и Югоизточна Англия, но на всеки край на страната", каза той.

По-рано Джонсън беше на аудиенция при Кралица Елизабет II, която го поздрави за победата в лидерската надпревара при консерваторите и му предложи да заеме поста министър-председател.

Бившият британски премиер Дейвид Камерън, при чието управление беше организиран и проведен референдума за Brexit, също поздрави Джонсън и му пожела успех.

The Indеpendent: Бъдещето пред Борис Джонсън е ужасяващо

Бъдещето при Борис Джонсън е ужсяващо, пише британският ляв вестник The Independent. Ето какво гласи още публикацията, свързана с Джонс...

Новият премиер има множество противници, най-вече сред лейбъристите, но и сред бившите министри от правителството на Мей. Той уволни няколко министри, подкрепили съперника му Джереми Хънт и ги замени със свои приближени, а други сами решиха да напуснат. В резултат на това Великобритания ще има общо 11 нови министри.

Макар да е яростен привърженик на Brexit с антиимигрантски възгледи, Джонсън също е от емигрантско потекло. Той е правнук на Али Кемал - последният министър на вътрешните работи в Османската империя, който умира след като е линчуван от привърженици на Мустафа Кемал.

Кои са големите предизвикателства пред новия британски премиер, прочетете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа