Ново доказателство, че Путин иска Украйна да я няма

10327
Ново доказателство, че Путин иска Украйна да я няма
Снимка: Getty images

Уверенията на руския президент Владимир Путин и на Кремъл като цяло, че украинците в окупираните от руската армия украински земи сами ще решават съдбата си постоянно се доказват като лъжи. Поредното доказателство – назначеният от руските окупационни войски управител на Запорожка област Евгени Балицки издаде заповед, според която украински граждани, връщащи се в Запорожието, имат временен статут на бежанци по руското законодателство. Руският закон определя за бежанец човек, който се намира извън родната си страна или е напуснал местоживеенето си.

Именно затова, в дневния си доклад за развитието на войната в Украйна, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира, че с тази заповед руснаците налагат на Запорожието статут, който го отделя от Украйна. Руските власти могат да ограничават върнали се обратно на родна земя украинци, които са избягали от военните действия, като им слагат етикет "бежанци". Заповедта вероятно ще засегне пътуващите украинци от Запорожието към Херсон през КПП-то при Василиевка, защото те ще трябва да се регистрират. А регистрацията се прави на база местоживеене или пребиваване в Запорожката област.

Освен това, според украинското военно разузнаване от 1 септември т.нар. Луганска народна република (ЛНР) ще започне обща мобилизация на украински граждани, получили руски паспорти от руските окупационни власти. Това е казано от лидера на ЛНР Леонид Пасечник в предаване по радиото. Засега ЛНР отрича всеобща или дори скрита мобилизация. Но ако е вярно, че има тласък за всеобща мобилизация, това подсилва твърденията, че няма достатъчно желаещи от милициите на ЛНР да се бият в Донецка област.

Развитието на военните действия в Украйна

Съгласно данните от сутрешния доклад на Генералния щаб на Украйна, значима промяна на фронта няма. Отблъснати са руски атаки към Соледар и Кодема, т.е. направлението към Бахмут. Руснаците са се опитали да напреднат от югозапад, за да хванат Соледар в клещи, а в самия град има бойни действия. При Зайцево също успешно е парирана руска атака, твърдят украинците. При Авдеевка е спряно руско настъпление към Краснохоривка и Първомайско. По Маринка е имало руски въздушен удар, а руските части продължават с опитите да отрежат пътя Вухледар – Маринка и да попречат на украинската логистика там. Но в Донецка област украинците поразиха пореден руски оръжеен склад - в Комсомолско.

В Херсонска област руснаците са успели да завземат селцето Благодатно, на около 35 километра от Николаев. Това им осигурява още една позиция за обстрел на града. Основна цел за руснаците си остават логистичните линии на украинците през река Ингулец. Вчера обаче украинската армия пак обстреля Антоновския мост, а съветникът на украинската областна администрация на Херсон Серхий Клан твърди, че обстрелът е извършен, докато по моста е минавал руски конвой с оръжие. Руснаците обаче казват, че при удара са ранени 15 работници, които са поправяли щети от предишни украински удари. Снимки и видеокадри от новия удар обаче подсказват, че са уцелени експлозиви.

И украински, и руски източници потвърждават обстрел по топлоцентрала в Енергодар, на около 5 километра от АЕЦ "Запорожие". Има и видео от последствията на обстрела, с убит в колата си човек плюс повредена инфраструктура.

Освен това, Руската федерална авиационна служба удължи забраната за граждански полети до 29 август. Затворени остават летищата в Анапа, Белгород, Брянск, Воронеж, Геленджик, Краснодар, Курск, Липецк, Ростов на Дон, Симферопол и Елиста. А американското разузнаване предупреждава, че очаква скоро руски атаки срещу украинска правителствена и гражданска инфраструктура.

Оценка от САЩ: Руската армия затъна в Донбас. Украински партизани убиха руски войник, насилвал момиче

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа