Официално: Анджей Дуда е новият президент на Полша

8244
Официално: Анджей Дуда е новият президент на Полша
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Опозиционният консервативен кандидат Анджей Дуда е новият президент на Полша. Това показват официалните резултати от втория тур, цитирани от "Асошиейтед прес" и ТАСС.

Държавната избирателна комисия съобщи, че кандидатът на най-голямата в страната опозиционна партия "Право и справедливост" печели изборите с 51,55% от гласовете. Досегашният държавен глава Бронислав Коморовски от
либералната управляваща "Гражданска платформа" получава 48,45%, пише БНР.

Полша има нов президент

Анджей Дуда, кандидатът на опозиционната партия "Закон и справедливост" /ЗиС/ спечели с 53% изборите за президент на Полша, сочат резул...

"Благодаря на всички, които участваха в кампанията, и които ме подкрепиха, благодаря на хилядите, милионите анонимни гласоподаватели. Убеден съм, че заедно можем да управляваме нашата страна. Това е сериозна и тежка работа, която никой не може да свърши сам, без подкрепата на народа", каза Дуда.

Досегашният президент Коморовски призна поражението си. "Това беше решението на гражданите на свободна и демократична Полша. Демокрацията означава, че трябва не само да признаем присъдата на гласоподавателите, но и да я уважим. Затова поздравявам своя опонент в изборите - Анджей Дуда", каза той.

Резултатът от балотажа е тежък удар за проевропейската "Гражданска платформа", която управлява Полша от осем години, отбелязва от "Асошиейтед прес".

В Полша президентските правомощия са относително ограничени, но се прогнозира напрежение с Европейския съюз, защото партията на новия президент е евроскептична. Анджей

Полша потвърди намерението си да се присъедини към еврозоната

Министърът на външните работи на Полша заяви, че страната потвърждава намерението си да се присъедини към еврозоната, предаде РИА Новос...

Дуда започна първия си работен ден след изборите с раздаване на кафе в метрото в полската столица. Жестът към избирателите му се проведе на метростанция Centrum, на която победителят от опозиционната партия "Право и справедливост" поговори с гражданите.

Дуда официално ще встъпи в длъжност на 6-и август, когато изтичат правомощията на Коморовски. Предизборната му платформа предвижда намаляване на възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години, намаляване на данъците и насърчаване на полския бизнес.

Руският президент Владимир Путин призова за "конструктивни отношения" с Полша в поздравленията си към новоизбрания полски президент. Путин подчерта, че изграждането на конструктивни отношения, въз основа на принципите на добри междусъседски отношения и уважение на взаимните интереси, ще спомогне укрепването на сигурността и стабилността в Европа.

Отношенията между Москва и Варшава са в една от най-ниските си точки в историята, коментира Франс прес. Полша е сред най-острите критици на действията на Русия в Украйна. Като страна членка на ЕС Полша наложи санкции на Русия заради кризата в Украйна, което доведе до въвеждането на контрасанкции от Москва за забрана на внос на западни селскостопански продукти. Въпреки замразените отношения Кремъл призовава за подобряване на двустранните връзки "без робуване на стереотипи", се казва още в съобщението.

Полска журналистика нарече директора на ФБР лъжец - заради Холокоста

Директорът на ФБР Джеймс Коми написа в статия във в. Washington Post, с която вдигна градуса - нацистките убийци са имали съучастници-п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа