Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Около 400 руски войници са в капан в химическия завод във Волчанск, масово се предават (ВИДЕА)

18 юни 2024, 17:47 часа • 10007 прочитания

От няколко дни голям брой руски войници са обкръжени в химическия завод във Вовчанск (Волчанск на руски) в Харковска област. Те се намират в отчаяно положение и се опитват да се снабдяват с вода и храна с помощта на дронове през нощта, разказа Роман Погорели, един от анализаторите на групата DeepState, в ефира на "КИЕВ24" на 18 юни. 

Пред друг телевизионен канал - "Еспресо", Погорели уточни, че имало няколко опита руски щурмови групи да стигнат до завода, който представлява комплекс, голям колкото градче с население 18 000 души. При опитите руснаците дали много жертви, но един бронетранспортьор с вода, храна и муниции успял да премине: Фарс с примери: Руската армия е като лош виц в опитите си да пречупи Украйна (ВИДЕО)

В катастрофална ситуация са около 400 руски войници, които сега са откъснати от останалите руски сили, писа и Forbes на 16 юни, като на 17-ти същият автор - Дейвид Акс, добави, че ситуацията там става още по-лоша от руска гледна точка поради непрестанни украински бомбардировки с "умни бомби" - има поне три видеоклипа, които го доказват.

Една от главните задачи на руснаците още от първите дни на боевете в града бе да се закрепят на територията на завода, където те заеха основната сграда и още няколко спомагателни. Командването им бе поставило за задача да превземат завода, за да форсират оттам реката и да пробият към Южен Вовчанск. Само че украинците отрязаха пътя им в тил и държат завода под огневи контрол. Руските войници нямат шанс да получат устойчиво подкрепления, нито да се евакуират. 

Още: Отново обезглавен от руснаците украински войник: Киев започна разследване (СНИМКА) 

Според Forbes планът на руснаците се провалил, когато украинските войски – вероятно от 9-ти стрелкови батальон, от 36-та бригада на морската пехота или от Руския доброволчески корпус – атакуваха западно от химическия завод и напреднаха няколко пресечки на север, отрязвайки руснаците, които са в завода, от останалите им части. Украинският о.з. полковник Константин Машовец оценява тези руски военни на около 200 души: Мир в Украйна: Няма да го бъде чрез окупация (ВИДЕО)

В украинските военни телеграм канали съобщенията са, че около 30 руски военни вече са се предали, че остават между 200 и 300 души, а радиоефирът "е изпълнен със сополиво хленчене, че почти нямали боеприпаси и консумативи, спасете ни, помогнете ни, искаме да живеем и да се приберем при майките си".

Още: Руснаците използват на фронта ново химическо оръжие, причиняващо тежки поражения? (СНИМКИ) 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес