Окончателно: В Русия побоят вкъщи не се счита за престъпление

1819
Окончателно: В Русия побоят вкъщи не се счита за престъпление
Снимка: Thinkstock/Guliver

Руската Държавна дума прие закон, с който на практика се декриминализира насилието вкъщи. Основният аргумент за новия закон - да се опази семейният и родителски авторитет. Законът декриминализира насилието в семейството, когато няма тежки наранявания и наказанията в такъв случай стават само административни т.е. глоби.

Домашно насилие, което не е довело до наранявания и травми, ще бъде санкционирано с глоба до 30 000 рубли (470 евро). Промяната се отнася само за случаите, когато такива действия се извършват за първи път. Ако има рецидив, тогава глобата стига до 40 000 рубли или дохода за три месеца, както и общественополезен труд до 240 часа. При още по-тежки случаи може да има затвор от до три месеца или общественополезен труд от до половин година. За приемането на закона са гласували 380 депутати от общо 383 присъстващи, останалите трима не са подкрепили решението.

Малко остана - в Русия няма обезателно да влизаш в затвора, ако раздаваш шамари вкъщи

Домашното насилие е на път да бъде декриминализирано в Русия след като руските депутати гласуваха на второ четене законопроект, намаляв...

Владимир Жириновски, лидер на Либерално-демократичната партия, коментира, че този закон помага "да се запази, а не да се разруши семейството". „А за да няма побои, трябва да се сключва брак по любов, подчерта политикът, допълвайки, че "не трябва да се месим в семейството".

Припомяняме, че законопроектът е дело на ултраконсервативната Елена Мизулина, която е председател на Комисията по семейните въпроси към Думата. Според нея "не е задължително наказанията вкъщи да противоречат на социалните ценности". По думите ѝ криминализирането на семейното насилие в Русия т.е. "законът за шамарите" в рамките на руския Наказателен кодекс е въвел непропорционални наказания за домашно насилие и в момента санкциите са по-тежки, отколкото ако пребиеш непознат на улицата. С промените се защитават традиционните семейни ценности, смята Мизулина.

От своя страна Руският федерален център за психиатрия и наркология "Владимир Сербски" по-рано "изрази недоумение" във връзка с декриминализирането на побоите в семейството. Според психиатрите това "ще насърчи антиобщественото поведение" и ще доведе до "негативни последици за здравето и развитието на непълнолетните, подлагани на подобни насилствени действия".

Статискитката сочи, че през 2015 година повече от 4 000 души в Русия са убити от член на семейството, показват данни, изнесени от Комисията за правата на човека в Кремъл. Според същия източник 40% от най-тежките престъпления в страната са извършвани в рамките на семейството.

Русия: Не бий жена си повече от веднъж в годината

Десетки хиляди жени умират годишно от домашно насилие в Русия. Въпреки това Държавната дума е на път да декриминализира деянието, коет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа