ООН: Най-малко 121 деца са убити в Украйна

4153
ООН: Най-малко 121 деца са убити в Украйна
Снимка: Getty Images

Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси - Мартин Грифитс, който се опитва да договори прекратяване на огъня в Украйна по хуманитарни причини, каза, че "предстои дълъг път". Изявлението му дойде след среща с руския външен министър Сергей Лавров вчера в Москва, предаде Ройтерс.

"Опасни условия пречат на усилията ни да достигнем до цивилните или на тях - да достигнат до нас. На тях трябва да им бъде позволено да се придвижат до по-безопасни райони без да се страхуват от атаки", каза Грифитс пред Съвета за сигурност на ООН днес. Той добави, че се надява да отпътува за Украйна утре, за да се срещне с украински служители.

Лекари без граници: Атакуваха болница в Николаев, има пострадали

Благотворителната организация "Лекари без граници" съобщи, че болница в украинския град Николаев е била атакувана, докато един от нейни...

Грифитс каза и че в конфликта са били убити 1430 цивилни, включително повече от 121 деца. "Знаем, че най-вероятно това е значително подценяване на реалния брой", добави той. Заместник-генералният секретар по политически въпроси на ООН Розмари ДиКарло заяви, че в ООН са постъпили достоверни обвинения, "че руски сили са използвали касетъчни боеприпаси в населени места най-малко 24 пъти". Тя добави, че обвиненията, че украински сили са използвали такива оръжия, също се разследват.

Още по темата Украйна - четете тук.

"Появиха се и обвинения за свързано с конфликта сексуално насилие, извършено от руски сили. Включително групово изнасилване и изнасилвания пред деца", каза ДиКарло. "Има и обвинения за сексуално насилие, извършено от украински сили и отряди за териториална защита", добави тя. По нейни думи Мисията на ООН за мониторинг на човешките права в Украйна се опитва да провери всички обвинения, предаде БТА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди Съвета за сигурност, че руската инвазия в Украйна е едно от най-големите предизвикателства за международния ред "заради своята природа, интензитет и последствия". Войната трябва незабавно да бъде спряна и да започнат сериозни мирни преговори, призова генералният секретар на ООН и добави, че той никога няма да забрави ужасяващите образи на зверствата, извършени срещу цивилните в Буча, предаде ДПА. Гутериш заяви и че войната в Украйна засяга над 1 милиард души по света, предаде АФП. "Нашият анализ показва че 74 развиващи се страни с общо население от 1,2 милиарда души са особено уязвими на рязкото покачване на цените на храните, енергията и торовете“, каза той.

ООН: 11 милиона са напуснали домовете си в Украйна

Агенцията на ООН за миграцията изчисли, че повече от 11 милиона души са напуснали домовете си в Украйна след нахлуването на Русия. В п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа