ООН призова за всеобща борба с тероризма

2004
ООН призова за всеобща борба с тероризма
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН призова за увеличаване на международните усилия за борба с тероризма, след атаките в Белгия, при които загинаха 35 души.

В съобщение до медиите страните членки на Съвета за сигурност осъждат терористичните нападения и подчертават, че "виновните за тези убийства трябва да бъдат изправени пред правосъдието", съобщава БГНЕС.

"Те изразиха своята солидарност с Белгия в борбата срещу тероризма и подчертаха необходимостта от укрепване на регионалните и международните усилия за борба с тероризма и екстремизма", се казва в документа. Съветът за сигурност също така призова всички държави да сътрудничат с властите на европейските страни, "в съответствие със задълженията си в рамките на международното право."

В Съвета за сигурност на ООН потвърдиха, че тероризмът е една от най-големите заплахи за международния мир и сигурност, а всеки терористичен акт е престъпление и не може да бъде оправдан. В контекста на продължаващата терористична заплаха, членовете на Съвета подчертаха важността на предприемането на мерки за борба с финансирането на тероризма в съответствие с резолюции 2199 и 2253 на Съвета за сигурност.

Преди това терористичните атаки в Белгия бяха осъдени от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Той заяви, че организаторите на атентатите "удариха в сърцето на Белгия и на Европейския съюз".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа