Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

6941
Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Украински генщаб

Руските окупатори се опитват да пробият отбранителната линия на украинската армия в Харковска област, съобщи украинското министерство на отбраната.

При Волчанск от вечерта на 9 май руските войски се опитват да преминат границата и нанасят въздушни удари с управляеми авиационни бомби.

"От началото на нощта руските нашественици увеличиха огневия натиск върху предния край на нашата отбрана с подкрепата на артилерия. Около 5 ч. сутринта беше направен опит за пробив на линията ни на отбрана от страна на противника под прикритието на бронирана техника", се казва в съобщението на министерството.

Боеве с различна интензивност продължават и до момента, но основните атаки са отблъснати. Изпратени са допълнителни резерни части за подкрепление на защитниците.

Още: Започна ли второто руско настъпление към Харков: Ситуацията край града е много напрегната 

Украинските власти са започнали масова евакуация на населението на Волчанск и околните села. Ръководителят на военната администрация на Волчанск Тамаз Гамбарашвили потвърди, че руската армия масирано обстрелва града. Според местните жители това е може би най-масираният обстрел от началото на войната, съобщи zn.ua.

"Благодарим на всеки войник, сержант и офицер, който проявява необходимата твърдост и смелост, за да защити позициите ни", пишат от ведомството: Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

Зеленски потвърди, че руснаците са започнали контранастъпление при Харков

"Русия започна нова вълна от контранастъпателни действия в тази посока. Там ги посрещна Украйна с наши войски, бригади и артилерия. Важно е, че те могат да увеличат и да изтеглят повече сили в тази посока, това е факт, но нашите военни, военното командване знаеха за това и разчетоха силите си, за да посрещнат врага с огън. Сега се води ожесточена битка." Това каза Зеленски на брифинг в Киев със словашкия президент Зузана Чапутова.

В същото време военните анализатори от Deep State също обявиха: "Текущата ситуация е такава, че врагът извършва дестабилизация в граничните райони, но не е известно колко основни сили е готов да използва за тази маневра...

В информационното поле подобни действия от страна на противника се очакваха. Още повече ги очакваха частите от Силите за отбрана, които държат непосредствено позиции по границата. Сега всичко е в техните ръце и те полагат всички усилия да отблъснат следващите настъпателни действия на руснаците. Задачата на цялото общество е не да се паникьосваме, а да помогнем на нашите войници на първа линия. Цивилните в граничните райони трябва да се вслушват в призивите на местните власти, особено за евакуация."

Има ли реална опасност за голяма офанзива?

Припомняме, че според украинския военен наблюдател и о.з. полковник Константин Машовец руската операция срещу Харков няма да е такава, каквато вече многократно излизаше по различни медии, а именно: превземането на града. Той не е единственият на това мнение - доста анализатори посочват, че Русия не е струпала достатъчно сили и техника в Белгородска, Брянска и Курска област, за да може да се говори за голяма сухопътна операция с цел превземане на Харков: Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментираю

Освен това - от изток руската армия все още не може да превземе отново Купянск, който се счита за отправна точка да се прави операция от Харков на два фланга, която би била наистина сериозна заплаха. Временното положение към днешна дата в Купянското направление - научете в този материал: Путин пак показа: Трябва да бъде бит здраво, за да има мир (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

Идват ли нови протести на малцинствата в Русия? Нов проектозакон дава индикации

По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа