Орбан: Европа може да бъде изправена пред нова мигрантска криза

3757
Орбан: Европа може да бъде изправена пред нова мигрантска криза
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарският премиер Виктор Орбан на три пъти повтори, че за "първи път не е оптимист, когато става въпрос за положението в света". Той заяви това по време на срещата си в Белград със сръбския премиер Александър Вучич.

Двамата са се договорили да създадат "нещо като екип, който ще разработва общата стратегия за бъдещото", каза на свой ред Вучич.

"Фронтекс" използвала "Авиоотряд 28" в борбата с бежанската вълна

Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на държавите-членки на ЕС „Фронтекс&ldquo...

"В момента на територията на Сърбия има над 5000 мигранти. Трябва да решим какво ще правим. Имаме готовност да създадем екипи, които да изработват стратегията и подготовката, за това, което ни очаква в бъдеще", поясни Вучич, цитиран от БГНЕС.

Унгарският министър-председател предупреди, че "Европа отново може да бъде изправена пред нова мигрантска криза и предложи помощ на Сърбия в борбата срещу нелегалното влизане в страната". Според Орбан поради "хлабавия договор Турция и Германия не изключват възможността от повторение на мигрантската криза от миналата година"

"Ние сме длъжни да си припомним какво стана миналата есен и не може бъдем толкова глупави и да изключим повторение на случилото се през изминалата година", подчерта Орбан по време на съвместната пресконференция и предупреди, че "не може да се допуска нарушаването на законите и да се допуска нелегално влизане на територията в държавата".

"Ние сме готови да помогнем на Сърбия за предотвратяване на нелегалното влизане на нейната територия", каза още Орбан и добави, че "вътрешните министерства ще си сътрудничат по този въпрос".

Сърбия няма никакъв проблем да приеме унгарски сили в помощ на сръбските полицаи и военни по границата с България, така както това стана на границата с Македония.

Европол изпраща 200 офицери на гръцките острови

Директорът на полицейската служба на Евросъюза Роб Уейнрайт се опасява от нова вълна терористични атаки в Европа. За засилване на мер...

Орбан не изключи вероятността да се стигне до влошаване на мигрантската криза и призова европейските държави да бъдат готови. Той заяви, че службите за сигурност на Унгария и Сърбия ще си сътрудничат по въпроса за миграцията. Унгарският премиер заяви, че Сърбия е суверенна държава и по нейните граници може да става това, което тя пожелае.

Според него всички имат интерес сегашното положение да не се влошава, но има голяма опасност, това да се случи. „Когато стане белята, тогава вече е късно. Като има дъжд, късно е да търсиш чадър. Трябва да имаме планове за евентуално влошаване на ситуацията“.

Орбан смята, че в Брюксел не искат да приемат и не разбират техните мерки. Те искат да накарат страните да приложат мерки, които не са в техен интерес, а напротив, ако Брюксел нещо иска, а ние не го приемаме, тогава ще имаме дълги правни спорове.

Орбан добави, че сърбите са умни и много добре разбират от математика. Всеки може да си направи сметката, какви ще бъдат последиците от мигрантската криза и нейното влияние върху живота. 

Той припомни, че Сърбия няма интерес 10 000 мигранти да бъдат блокирани в страната. „Ние търсим решение, което да позволи на Сърбия да защити своята територия и граждани. Това беше основният въпрос на днешните разговори с премиера Вучич.

Унгария предупреждава за опасност от нова бежанска вълна

Има опасност от нова бежанска вълна и поради тази причина ще вдигнем нова ограда по границите си. Това предупреждение отправи унгарски...

За първи път сръбският премиер Александър Вучич открито призна, че страната вече има проблеми с мигрантите. „81 на сто от мигрантите са икономически от Афганистан. За първи път трябва да призная, че мигрантите в Сърбия създават истински проблеми“, каза Вучич и посочи няколко примера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа