ОССЕ праща наблюдатели от руската страна на границата

16101
ОССЕ праща наблюдатели от руската страна на границата
Снимка: Getty Images/Guliver

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) постигна важна договореност по кризата в Украйна, въпреки опитите на Киев и Вашингтон да провалят съгласието, предаде БГНЕС.

Постоянният съвет на ОССЕ след 10-дневни преговори реши да разположи 16 свои наблюдатели на граничните пунктове "Донецк" и "Гуково" по руско-украинската граница, предаде РИА "Новости". Наблюдателите ще извършват своята дейност от руската страна на границата и за срок от три месеца. Така бе изпълнено едно от положенията на Берлинската декларация от 2 юли между Германия, Русия и Франция.

Припомняме, че разполагането на международните наблюдатели от руската страна на границата бе предложение на самата Москва, направено с цел да продължи примирието, от което обаче Киев се отказа в края на миналия месец.

Москва смята за извънредно важна договореността за изпращането на наблюдателска мисия на пунктовете "Донецк" и "Гуково", заяви руският зам-външен министър Григорий Карасин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той добави, че "има негласна договореност групата наблюдатели да се състои главно от граждани на Германия, Франция и Швейцария. Надяваме се тази договореност да бъде спазена", добави Карасин.

В същото време в публикувано становище руското Министерство на външните работи изрази съжаление от позицията на Украйна, САЩ и Канада, които са пречели да се стигне до договореността. "Представителите на тези държави се опитаха да внесат в решението елементи, които нямаха отношение към въпроса и...изопачаваха същността на руската инициатива. Радваме се, че накрая възтържествува здравия смисъл и решението бе прието единодушно", потвърди министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа