Освободеният от САЩ оръжеен търговец влезе в ултранационалистическа руска партия

2765
Освободеният от САЩ оръжеен търговец влезе в ултранационалистическа руска партия
Снимка: Getty Images

Руският търговец на оръжие Виктор Бут, който миналата седмица беше освободен от САЩ в затворническа размяна с Москва за американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, се е присъединил към ултранационалистическата Либерално-демократическа партия (ЛДПР) в Руската федерация. Това заяви лидерът на формацията, който е лоялен на Кремъл.

Този понеделник Леонид Слуцки написа в "Телеграм", че "партийната карта на Либерално-демократическата партия" е била "лично връчена" на Бут. "Сигурен съм, че Виктор Бут - волеви и смел човек - ще заеме достойно място в нея. Добре дошъл в нашите редици!", добави той в публикация, която включваше снимка на двамата мъже.

Освободеният от САЩ Виктор Бут: В килията ми винаги висеше портрет на Путин

Оръжейният търговец Виктор Бут, който се завърна в Русия след затворническа размяна със САЩ, разкри, че в килията му в американския зат...

Основана през 1991 г., ЛДПР изповядва твърда, ултранационалистическа идеология, която изисква Русия да завладее отново страните от бившия Съветски съюз. Тя е един от най-яростните поддръжници на инвазията в Украйна, като често призовава за по-строг подход от страна на Москва.

През последните години партията заема второстепенна роля в политическата система на Русия, но представлява символична опозиция на управляващия блок "Единна Русия" на Владимир Путин. В същото време обаче по повечето въпроси ЛДПР остава в съюз с Кремъл.

Ултранационалистическата формация има история на привличане на противоречиви личности в руската политика, като нейният основател и дългогодишен лидер Владимир Жириновски си спечели репутацията на политически шоумен със скандалните си прояви и ексцентрично поведение преди смъртта си през април 2022 г.

През 2007 г. за депутат от ЛДПР бе избран Андрей Луговой - бивш агент на КГБ, издирван във Великобритания за убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко през предходната година.

Освободеният руски оръжеен търговец Виктор Бут благодари на САЩ за размяната

Руският оръжеен търговец Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, бе върнат в страната в замяна на американската баскетболистка Бр...

Бившият военен министър на т.нар Донецка народна република Игор Гиркин (Стрелков), който бе осъден задочно на доживотен затвор за сваляне на полет MH17 и за убийство на 298 души, коментира новината за присъединяването на Бут към ЛДПР. „Л*йно при л*йно отива“, написа той в социалните мрежи.

Бут се завърна в Русия на 8 декември, след като беше освободен от 25-годишен затвор в замяна на Грайнър. Тя бе арестувана в средата на февруари, след като служители на московското летище откриха в багажа ѝ масло от канабис. Вашингтон и Москва договориха затворническата размяна, заради която Джо Байдън беше критикуван, тъй като не е направил достатъчно за освобождаването на друг важен за САЩ човек, задържан в Русия. Става въпрос за Пол Уилън - бивш морски пехотинец, излежаващ 16-годишна присъда за предполагаем шпионаж в Руската федерация.

В първото си интервю след освобождаването си Бут заяви пред държавния канал Russia Today, че Западът се е стремял да "унищожи и раздели Русия" в годините след разпадането на Съветския съюз.

"Това е срам": Тръмп е възмутен от размяната на руски търговец на оръжие за спортистка от САЩ

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп определи като срам размяната на руснака Виктор Бут с американската баскетболистка Бритни Грайнър....

В продължение на почти две десетилетия Виктор Бут бе най-известният търговец на оръжие в света, който продаваше на държави, бунтовнически групировки и главатари в Африка, Азия и Южна Америка. Беше арестуван в Тайланд по искане на Вашингтон през 2008 г. в резултат на операция на американското разузнаване, след което бе транспортиран до САЩ. Той бе обвинен в заговор за убийство на американски граждани и материална подкрепа за тероризма. Още подробности за него четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

Макрон: Всички европейски националисти са скрити привърженици на Брекзит

Италия ще се съобрази с мнението на папата за изкуствения интелект

Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

Руснакът канибал, който си опържи човешко сърце с лук, излезе от затвора, за да воюва в Украйна (СНИМКИ)

Сателитни снимки: Украйна е поразила поне една ракетна установка при последния удар в Джанкой

Черните таксита в Лондон съдят американската Uber за стотици милиони

Първата задача на F-16 в Украйна: Новини от Военновъздушните сили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа