X
 
 

От догодина може да плащаме далеч по-малко при ползване на банкови карти в ЕС

1020 0
photo of От догодина може да плащаме далеч по-малко при ползване на банкови карти в ЕС
Снимка: Thinkstock
Най-вероятно от догодина ще плащаме по-ниски такси, когато използваме банковите си карти в чужбина, но само на територията на Европейския съюз. Очаква се следващата седмица Европейската комисия да предложи таксите за трансакции на дребно при плащания във валути на държавите от ЕС да бъдат намалени, предаде Reuters.

Вече има регламент, който установява еднакви цени на плащанията при трансакции в еврозоната, обединяваща 19 страни от ЕС. Според тези правила таксите трябва да са еднакви за национални и международни преводи. Таксите за други валути от ЕС като британска лира или полска злота обаче не са регулирани. Затова ЕК планира да понижи таксите в страните извън еврозоната, предлагайки да бъде разширен обхватът на правилата за плащанията, вече прилагани във валутния съюз.

БНБ проверява дали банките намалиха таксите

БНБ проверява тарифите на банките за основни операции. От този месец трезорите са длъжни да ни обслужват срещу такси, по-ниски от средн...

Планът за действие в областта на потребителските финанси предвижда също ЕК да обмисли мерки за повишаване на прозрачността на таксите за обмяна на валути от клиентите чрез използване на карти или теглене на пари в чужда страна от ЕС. Това трябва да стане до първата половина на следващата година. Целта е да се намалят разходите за купувачите.

Според проф. Искра Христова-Балканска от Института за икономически изследвания на БАН става дума за такси, начислявани при теглене на пари от банкомати дори и по кредитни карти, където те са по-високи. По думите ѝ целта е да се улеснят покупките на стоки и услуги в страни от ЕС от граждани на други страни от общността. „В момента за хората от държавите в Европа извън еврозоната трансакциите са по-скъпи, особено при ползване на кредитна карта. Явно от ЕК са решили да коригират тази неравнопоставеност”, каза тя пред "Монитор".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално