Отбелязано е най-високо ниво на случаите на евтаназия в Белгия

2632
Отбелязано е най-високо ниво на случаите на евтаназия в Белгия
Снимка: Thinkstock

Белгия е извършила повече от 2000 евтаназии през изминалата година, което е най-големият брой откакто спорната медицинска процедура беше узаконена през 2002 г., съобщиха от правителството.

„Има 2021 случая през 2015 г.“, заяви говорител на комисията по евтаназия към правителството, която следи за правилното прилагане на процедурата.

Великобритания отхвърли евтаназията, Калифорния я приема

Британският парламент отхвърли проектозакон, легализиращ евтаназията, като практикуващите я лекари ще продължат да бъдат преследвани ...

През 2014 г. са регистрирани 1924 случая, показват официални данни. Покачване на броя на евтаназираните се увеличава след 2002 г., минавайки 1000 случая за първи път през 2011 година.

Според председателя на комисията проф. Вим Дистелманс увеличението говори, че все повече доктори регистрират случаи на евтаназия от преди, но не е изключено техният брой да е повече, но те да не са регистрирани.

 „Може да има случаи на евтаназия, които са проведени, но не са декларирани“, каза той, цитиран от местни медии.

Белгия разшири обхвата на своя закон за евтаназия през 2014 г., когато позволи на непълнолетни на всякаква възраст, страдащи от нелечими болести, да решат дали да се подложат на процедурата, при условие, че са в състояние да направят рационално решение за своята съдба.

Жените прибягват към евтаназия по-често от мъжете

Жените със 70% по-често избират евтаназия в сравнение със силния пол. До този извод са стигнали белгийски учени, публикували данните от...

Съседна Холандия е единствената друга държава, която разрешава евтаназия на непълнолетни, но там има праг за извършване на процедурата, който е 12 години.

Люксембург също последва примера на Холандия и Белгия, разрешавайки евтаназията през 2009 г., но само за възрастни. В Швейцария докторите могат да помогнат на пациент, искащ да умре, но самата евтаназия е незаконна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа