Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата помоли ваксините срещу коронавируса да се споделят

25 декември 2020, 16:40 часа • 3590 прочитания

Политическите и бизнес лидери не трябва да позволяват на пазарните сили и патентните закони да имат приоритет пред предоставянето на ваксините срещу COVID-19 на всички. Това заяви папа Франциск, предаде Reuters, цитирана от Агенция "Фокус".

В традиционното си коледно послание "Urbi et Orbi" (до града и света), папата призова  глобално единство и помощ за нациите, страдащи от конфликти и хуманитарни кризи.

Подчертавайки, че здравето е международен проблем, той разкритикува т. нар. "ваксинален национализъм", за който служителите на ООН се опасяват, че ще влошат пандемията, ако бедните държави получат ваксини последни.

"Моля всички - държавни глави, компании и международни организации - да насърчават сътрудничеството, а не конкуренцията, да намерят решение за всички, ваксини за всички, особено за най-уязвимите и нуждаещи се във всички области на планетата“, каза той.

"Най-уязвимите и нуждаещите се трябва да бъдат първи", каза той от Ватикана, а на обръщението му присъстваха само около 50 ватикански духовници и кардинали - именно заради пандемията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес