Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата за първи път с маска на служба

20 октомври 2020, 23:30 часа • 1886 прочитания

Папа Франциск се появи публично с маска за първи път на служба във вторник. Заедно с други религиозни лидери той участва в общ молебен за мир по света, съобщи "Ройтерс".

Той бе заснет по време на службата в римската базилика "Санта Мария в Арачели", разположена в Рим.

Светият Отец свали маската си, за прочете обръщението си, но я сложи отново, когато приключи.

Преди това той носеше маски само в кола, когато отиваше на седмичната си аудитория във Ватикана, за което беше подложен на известна критика, особено в социалните мрежи.

Няколко дни по-рано папата се извини на вярващите, че не може да им стисне ръцете, тъй като правилата за неразпространение на пандемията налагат спазване на социалната дистанция.

На 83 години и с отстранена част от белия дроб, когато е бил на 20 години поради болест, папата е сред рисковите за усложнения по Covid-19.

За първи път от месеци той пътува в началото на октомври, за да представи новата си енциклика.

Франциск присъства на богослужението с други християнски лидери в базиликата, включително Вселенския патриарх Вартоломей, духовен водач на православните християни. Едновременно с тях, на други места в Рим евреите се молеха в синагогата на града, а будистки, сикхи, индуистки и мюсюлмански лидери също се молеха.

Италианският регион Ломбардия се подготвя да въведе полицейски час. Това е най-голямата ограничителна мярка в борбата с коронавируса в страната от отмяната на националната блокада през пролетта, информира АФП. Вечерният час ще е от 23,00 часа до 05,00 часа и се очаква да е в сила от четвъртък вечерта до 13 ноември.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес