Песков: Русия може да построи второ разклонение на "Турски поток" към България

4114
Песков: Русия може да построи второ разклонение на "Турски поток" към България
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия може да построи второ разклонение на газопровода „Турски поток“ в България направо през Черно море, въпросът се обсъжда, съобщи пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от „Интерфакс“, предаде "Фокус".

„България проявява интерес и неговата реализируемост на практика е обусловена от редица причини, т.е. невъзможно е да бъде реализиран без да имаме определени гаранции от Европейската комисия и самата България, отчитайки предишния опит. Този интерес е интересен и на самите българи, и на Москва, затова работата вече ще се води в практически план“, заяви Песков.

Разполагане на американска база в Полша ще предизвика ответни действия от Русия

Разполагането на военна база на САЩ в Полша е суверенно право на Варшава, но то ще предизвика ответни действия от Москва, заяви прессек...

Той отбеляза още, че България иска да построи газов хъб и „те имат желание да получат от нас разклонение – въпросът е от къде, по кое разклонение, през кои граници“.

„Но ако „Южен поток“ се реализираше по посока към България, то „Турски поток“ на практика е реализиран и, разбира се, тук е по-сложно, но все пак има интерес и от двете страни“, обясни Песков, като отбеляза, че е възможно строителството на разклонение към България откъм Черно море.

По-рано в сряда премиерът на България Бойко Борисов на пресконфренция в Москва заяви, че президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган са обсъдили темата за продължаване на газопровода „Турски поток“ по посока към България и са го подкрепили.

Борисов също е благодарил на Русия за това, че „не се сърди“ на неговата страна за провала на проекта „Южен поток“, определяйки като достойно поведението на „старшия“ партньор.

Кремъл опроверга твърденията, че Путин не е писал дисертацията си

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков опроверга слуховете, че автор на дисертацията на Владимир Путин бил ректорът на Минния у...

В хода на пресконференцията Путин заяви, че въпросът за преноса на газ от „Турски поток“ към Европа през България „се разработва в практически план с Турция и България“. Той подчерта също, че въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обемите на доставките по други коридори.

На 26 май „Газпром“ и правителството на Турция подписаха протокол за сухопътния участък на транзитното разклонение на газопровода „Турски поток“ за доставка на руски газ към европейските потребители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com