По-близо ли е трайният мир в Украйна?

28164
По-близо ли е трайният мир в Украйна?
Снимка: Getty Images/Guliver

14 часа след началото на преговорите на "нормандската четворка" лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция напуснаха залата за преговори.

От залата за преговори първо е излязъл президентът на Украйна Петро Порошенко, а след него и руският президент Владимир Путин.

Путин може да влезе в Киев за 5-6 дни, но не иска...

Путин може да влезе в Киев за 5-6 дни, но не иска... В Източна Украйна няма редовна руска армия, никакви доказателства за противното н...

Журналистите бяха информирани - без никакви подробности, че има надежда за подписването на мирно споразумение за прекратяване на войната в Украйна.

По информация на Reuters документът предполага сключването на примирие между страните от конфликта от 14 февруари, както и извеждането на тежкото въоръжение и създаването на зони за безопасност.

Източник на ТАСС твърди, че крайното споразумение съдържа 12-13 точки.

Има надежда, че скоро контактната група ще подпише споразумение за 10-месечния конфликт в Украйна, съобщи дипломатически източник.

"Има надежда, че споразумението ще бъде подписано от контактната група, състояща се от представители на Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", заяви източникът.

Меркел и Обама: За основните принципи сме единни

Между САЩ и Германия "може да съществуват тактически разногласия в някои аспекти" на подхода към събитията в Украйна, каза на американс...

Документът на тристранната контактна група ще се отнася до "конкретно изпълнение" на споразумението от септември за прекратяване на конфликта, убил 5300 души.

Неспазените от септември уговорки включваха незабавно прекратяване на огъня и оттегляне на "нелегални въоръжени групировки, военна техника и бойци" от Украйна. Документът предвиждаше и незабавно освобождаване на всички пленници и от двете страни и започване на национален диалог.

Контактната група заседава паралелно с "нормандската четворка" в Минск, която продължава преговорния маратон след 14-часови разговори. Путин, Порошенко, Оланд и Меркел започнаха новия работен ден на масата за преговори. Очаква се лидерите да подпишат документ, състоящ от над 10 пункта. Нормандската четворка постигнала разбирателство на 80%

Лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия са постигнали споразумение в няколко области на разговорите в Минск, съобщава РИА Новости, на която се позовава Си Ен Ен.

Очаква се споразумението да включва изтегляне на тежкото въоръжение, създаване на демилитаризирана зона и определяне на бъдещия статут на Донбаския район в Източна Украйна.

Путин пристигна на посещение в Египет

Руският президент Владимир Путин пристигна на двудневно посещение в Египет, предаде БГНЕС. На международното летище в египетската стол...

Според РИА Новости преговарящите "са се разбрали на 80%" след продължилите цяла нощ преговори. Това, което остава неясно, е положението с останалите 20%.

Кореспондентът на Си Ен Ен в Минск предава, че към момента няма впечатление, че преговорящите нямало да успеят да постигнат пълно единодушие по споразумение, което те били подготвили преди или правели това в момента. Телевизията допълва, че залозите в тези преговори са големи.

Предишното споразумение беше подписано през септември, също в Минск. То призоваваше към изтегляне на тежкото въоръжение, към самоуправление в източните райони на Украйна и буферна зона по руско-украинската граница. Това споразумение бързо беше нарушено и напрежението и военните действия бяха подновени.

Новият план предвижда създаването на доста по-широка демилитаризирана зона по продължение на сегашните фронтови линии.

"Документът вероятно ще се състои от няколко пункта. Не е важно как ще се нарича той - декларация или изявление. Предполага се, че в него ще бъдат заложени конкретните мерки по урегулиране на кризата в Украйна", е съобщил неназован дипломатически източник, цитиран от ТАСС.

Меркел и Оланд потвърдиха, че ще отидат в Минск на преговорите за мир в Украйна*

Френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел ще отидат в Минск, за да направят всичко възможно за постиган...

Според Божидар Димитров Луганск и Донецк ще останат за Украйна. Тези две области са разменната монета на Путин.  При една широка автономия, може би Одеска и Харковска област също може да останат в пределите на Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа