Подземната партизанска война на "Азов" в Мариупол - тактическо предимство или риск

24416
Подземната партизанска война на "Азов" в Мариупол - тактическо предимство или риск
Снимка: Getty Images

Докато руските сили затягат обръча в южния пристанищен град Мариупол, малък брой бойци от съпротивата се надяват да ги забавят, използвайки за своя база система от тунели под огромна промишлена зона, информира АФП, цитирана от БГНЕС.

Експертите твърдят, че падането на града, смятан за стратегически важен за руските планове за нападение в Източна Украйна, е неизбежно. Но влезлите в подземните бази се надяват да затруднят максимално руските окупатори.

Градският пейзаж, в който украинската съпротива се изправя срещу нашествениците, е доста подходящ за партизанска война - обширни железопътни линии, складове, въглищни пещи, фабрики, комини и тунели. Подобният на лабиринт район е металургичният комплекс "Азовстал", собственост на "Метинвест", управляван от най-богатия човек в Украйна, Ринат Ахметов. "Азовстал", заедно с близкия завод "Азовмарш", са в центъра на градските боеве в Мариупол.

ОЩЕ: Руското военно министерство съобщи за 1026 предали се украински военни в Мариупол 

"Това е град в града. Има няколко подземни нива, датиращи от съветско време, които не можеш да бомбардираш отгоре. Трябва да се спуснеш под земята, за да ги разчистиш, а това ще отнеме време", казва Едуард Басурин, представител на проруските сепаратисти в Донецк.

Според Александър Гринберг, анализатор в Йерусалимския институт за стратегия и сигурност, влизането в тунелите би било почти невъзможно за руските войски. "Могат да опитат, но ще бъдат избити, защото защитниците на тунела ще имат абсолютно тактическо предимство", каза той пред АФП.

 

Подозрения, че Русия използва зарин срещу полка "Азов" в Мариупол

Основателят на украинския полк "Азов" Андрий Билецки съобщи, че полкът е бил подложен на химическа атака в Мариупол, при което пос...

Източник: Getty Images

В миналото много бойци са използвали тунелни системи с голям ефект в борбата си срещу превъзхождащи ги сили. Виетконг превръща огромната тунелна система Ку Чи край Сайгон в база за нападения срещу американските войски, а "Хамас" използва тунели в борбата си срещу израелската армия. Системата от тунели на групировката "Ислямска държава" в Мосул, Ирак, позволи на нейните бойци да изненадат американските войски с внезапни появявания сякаш от нищото. Но най-запомнящият се пример датира от Втората световна война и битката при Сталинград с ожесточените боеве в индустриалния комплекс "Червеният октомври". Тогава съветските войски използват подземни проходи, канали и тунели, за да се промъкнат зад германските линии, напомня френски военен източник пред АФП. Сапьорско подразделение открива бивша фабрика, използвана от германските войски, подрежда под нея три тона експлозиви и взривява целия комплекс, погребвайки германците под развалините, добавя той.

Вражеската артилерия, въздушните удари и снайперистите практически са безполезни в тунелите. Спътниковото наблюдение също е с ограничена полза срещу бойци, скрити под земята, както и техническото разузнаване - шпионирането на вражески оръжия.

ОЩЕ: Кадиров обяви, че са пленени 1000 украински военни. Три видеа показват не повече от 100 

Но, както посочват анализаторите, подземната система работи само ако мрежата е обширна и бойците разполагат с достатъчно боеприпаси, храна и вода, което изисква щателно предварително планиране. Войниците, разположени под земята, се нуждаят и от изключително добра подготовка, за да бъдат оперативни в тази необичайна бойна среда, казва Джеймс Рандс, британски специалист по отбранителното разузнаване "Джейнс".

Кметът на Мариупол: По време на обсадата са загинали повече от 10 000 цивилни

По време на обсадата на Мариупол от руски войски са били убити над 10 000 цивилни, като този брой може да надхвърли 20 000, тъй като те...

"Затворените пространства означават, че боевете се водят на по-малки разстояния, което ограничава ефективността на някои видове стрелково оръжие", казва той. Използването на оръжия на близки разстояния обаче носи "значителен риск от срутване на тунела", казва той.

Освен това командването на войските под земята е трудно, тъй като стандартните комуникации не работят добре, а мрежите от тунели обикновено не са добре картографирани. Евакуацията на ранени войници също е много тромава, добавя Рандс.

Въпреки всички предимства за защитниците, тунелната мрежа все още може да бъде превзета, ако, както е вероятно, украинците не разполагат с достатъчно количество ключово оборудване, като например уреди за нощно виждане, казват анализаторите. Също така може да се окаже трудно да се противодейства на потенциалното използване от руснаците на големи количества вода за наводняване на тунелите или на газ или химически вещества, които да принудят украинците да излязат на повърхността.

Въпреки че руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че Русия провежда операцията си в Украйна "спокойно", има вероятност битките в тунелите да бъдат всичко друго, но не и това.

ОЩЕ: Клането в Буча: Близките продължават да намират и разпознават тела (ВИДЕО 18+)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа