Политико: Европа не може да се откаже от руския газов навик

1856
Политико: Европа не може да се откаже от руския газов навик
Снимка: iStock

Европейските лидери се хвалят, че са намалили зависимостта си от руския газ, откакто Владимир Путин нахлу в Украйна. Но това е само част от истината, пише "Политико".

Докато доставките на природен газ, доставян по тръбопроводи, са намалели драстично тази година, през първите девет месеца на 2022 г. вносът на втечнен природен газ (LNG) от Русия в ЕС се е увеличил с 46% на годишна база, сочат данни на Европейската комисия.

За страните от ЕС рискът е, че нарастващото използване на втечнен природен газ от Русия може да постави Европа на милостта на нов кръг от газовия шантаж на Путин през 2023 г., точно когато блокът се стреми да запълни газовите си запаси за зимата.

Служителите на ЕС се гордеят, че от началото на войната страните са намалили закупуването на руски изкопаеми горива в опит да се влоши финансовото състояние на Кремъл. "Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва, за да финансира зверската си война в Украйна", заяви през септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

И докато намаляването на доставките на газ по тръбопроводите е драстично - комбинация от Русия, която ограничава потоците по тръбопроводите, и страните от ЕС, които диверсифицират вноса си, по-малката търговия на Европа с втечнен природен газ от Русия представя друга история.

Статистическите данни, предоставени от ЕК на „Политико”, показват, че между януари и септември 2022 г. държавите от ЕС са внесли 16,5 млрд. куб. м руски втечнен природен газ, в сравнение с 11,3 млрд. куб. м през същия период на миналата година.

Увеличението на вноса на втечнен природен газ е малко в сравнение с огромния спад на вноса на руски тръбопроводен газ, който е намалял наполовина от 105,7 млрд. куб. м през първите девет месеца на миналата година до 54,2 млрд. куб. м през същия период на тази година, сочат данните на Комисията. Според анализатори на енергийния пазар обаче увеличаването на вноса на втечнен природен газ е в разрез с реториката на ЕС и не е лишено от характерните рискове.

Франция, Нидерландия, Испания и Белгия са били основните вносители на руски втечнен природен газ през 2022 г., според анализ на групата за мониторинг на енергийния пазар Montel, като една трета от доставките на руски LNG за Европа са били насочени към Франция, а почти една четвърт - към Испания.

Европа поглежда към Африка в търсене на нови източници на природен газ

Енергийната криза в Европа накара лидерите на страните от ЕС да започнат да поглеждат към различни дестинации в търсене на алтернативи ...

По-голямата част от руския втечнен природен газ, пристигащ в Европа, идва от енергийната компания „Новатек”, която управлява терминала за втечнен природен газ Ямал в Северозападен Сибир, в който миноритарен акционер е френският енергиен гигант TotalEnergies. Някои европейски държави имат дългосрочни договори за внос на втечнен природен газ, като до изтичането им остават няколко години.

За разлика от руската държавна компания "Газпром", която е мажоритарен собственик и има монопол върху износа на тръбопроводи, "Новатек" е независима компания, но има "акционери, близки до Кремъл, които могат да окажат силно влияние върху дейността ѝ", се посочва в анализ, публикуван от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Само две държави в Европа - Великобритания и Литва, са спрели напълно вноса на руски втечнен природен газ.

Ан-Софи Корбо, учен в областта на глобалните изследвания в Колумбийския университет, заяви, че е "много удобно за всички да си затварят очите за руските потоци на втечнен природен газ" към Европа.

От икономическа гледна точка "има смисъл" засега Европа да продължи да внася втечнен природен газ от Русия”, смята Корбо. Изключването на руския втечнен природен газ от пазара на ЕС би означавало европейските държави да купуват повече втечнен природен газ от други части на света, което би повишило цените за по-бедните страни в Азия.

В Испания: Опашка за доставки на втечнен газ, няма къде да се разтоварва

Десетки кораби с втечнен природен газ кръжат край бреговете на Испания, без да могат да намерят места за разтоварване, съобщава Euracti...

"Цените биха били космически и това би било изключително лошо не само за Европа, но и за много държави, които няма да могат да си позволят (втечнен природен газ, бел.ред.)", каза Корбо.

Но тя добави, че увеличеният внос на руски втечнен природен газ увеличава потенциала на "Русия да използва втечнения природен газ като геополитическо оръжие" - точно както е направила с тръбопроводния газ. Путин би могъл потенциално да блокира износа за "недружелюбни" държави, като същевременно продължи да осигурява спасителен газопровод за по-бедните държави в Азия, страдащи от сериозен недостиг на енергия.

Подобен ход би могъл да има последици за ЕС през 2023 г., на фона на новите предупреждения на Международната агенция по енергетика, че Европа може да се сблъска с недостиг на доставки на газ в размер на до 30 млрд. куб. м в сезона на пълнене на хранилищата през следващото лято.

Светлана Романко, директор на украинската група Razom We Stand, която настоява за пълно ембарго на ЕС върху руските изкопаеми горива, заяви, че има ясен морален аргумент за прекратяване на вноса на руски втечнен природен газ.

"Докато ЕС говори усилено за санкции и ембарго, в действителност се прави много малко за намаляване на вноса на втечнен природен газ", каза Романко. "Европа трябва да предприеме действия сега и да спре това абсурдно и контрапродуктивно финансиране на руската военна машина."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа