Полкът "Азов" обвини украинското правителство в саботаж на отбраната на Мариупол (ВИДЕО)

49599
Полкът "Азов" обвини украинското правителство в саботаж на отбраната на Мариупол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Офицери от полка "Азов" обвиниха властите в Киев, че не са съумяли да защитят населението на Мариупол, където загинаха 25 хиляди цивилни. Това каза днес на нарочна пресконференция Иля Самойленко, офицер от разузнавателния отряд на "Азов" .

Според Самойленко превземането на Мариупол продължава вече два и половина месеца и това е обсада, която „никога не се е случвала в историята“.

"С толкова много жертви сред войниците и цивилните - 25 000 цивилни бяха убити от руската армия", посочи той.

ВИЖТЕ ОЩЕ: „Оставам с войниците до последно“: Загина психоложката на полка „Азов“ 

Украински командир в "Азовстал": Времето изтича, а това са нашите животи!

Командирът на 36-а бригада на морската пехота на Въоръжените сили на Украйна Сергей Волина, който заедно с други украински бойци продъл...

Офицерът подчерта, че задачата и моралният дълг на военните е да защитават страната. Но работата на правителството е да организира отбраната на Мариупол, с което не се е справило.

„Истината е, че ние сме изключителни. Никой не очакваше, че ще устоим толкова дълго (и все още продължаваме да се държим). Нашето правителство не успя да защити Мариупол, не успя да подготви неговата отбрана. Проблемът е в това, че ни наричат ​​герои, възхищават ни се. Но героизмът идва тогава, когато планирането и организацията са се провалили", каза той.

Самойленко подчерта, че много бойци на "Азов" са дали живота си за града, за страната, за народа на Украйна.

„Ние можехме лесно да напуснем Мариупол, да отстъпим, защото видяхме каква е ситуацията, но решихме да защитаваме града. Имахме заповед да защитаваме Мариупол. Но заповедта ни не включваше напълно да поемем командването на отбраната на града. Взехме това решение, защото никой друг не го направи. Проблемът е, че много официални представители на властите саботираха отбраната на Украйна, бих казал - от около 8 години. Тази война не започна на 24 февруари и ние постоянно подчертавахме това. Попречиха ни да се ангажираме с отбраната, макар през цялото време да знаеха, че наближава голямата война с Руската федерация“, заяви той. 

Той добави, че от 2014 г. насам "Азов" се подготвя както може - с боеприпаси, с професионално обучение. "Не получихме нито един Javelin, нито нови оръжия, нито нови превозни средства. Не получихме никаква подкрепа. Оставени сме сами. Устояхме сами през последните осем години", каза той.

Евакуацията от "Азовстал" е завършена, председателят на Думата нападна САЩ, Украйна пак порази важна руска военна техника (ВИДЕО)

Евакуацията на всички жени, деца и възрастни от завода "Азовстал" е завършена. Това обяви украинският вицепремиер Ирина Вересчук, преда...

Офицерът засегна и темата за цивилните, които са започнали да идват в завода още с началото на бомбардировките, тъй като това е било едно от най-защитените места в града. От военна гледна точка това не е било най-доброто решение - да има цивилни лица на обект, където се водят бойни действия, означава военните да се съобразяват с тяхното присъствие и да се стараят през цялото време да ги държат доколкото е възможно извън обсега на сраженията. Бойците са им давали от своята храна и вода, деляли са с тях ресурсите си. Впрочем както писахме, много от евакуираните от „Азовстал“ цивилни разказаха, че бойците са им носели от техните дажби, както и са им раздали последните си медикаменти.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Мариупол: Хроники от Ада (ВИДЕО, 18+) 

Припомняме, че полк "Азов" е формирование на Националната гвардия на Украйна, която е част от Източното оперативно-териториално обединение.

На територията на завод "Азовстал" продължават ожесточените кръвопролитни боеве с руските окупатори. Изведени са всички цивилни от бомбоубежищата на завода, а Киев се опитва да спаси ранените бойци и медицинския персонал. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че влиятелни посредници и държави са ангажирани със спасяването на украинските военни, защитаващи завода в Мариупол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа