Полша ще наложи вето на промени в миграционните правила на ЕС

22375
Полша ще наложи вето на промени в миграционните правила на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Полският премиер Доналд Туск се намеси в спора с Великобритания относно социалните помощи за имигранти и заяви, че страната му, която е член на ЕС, ще наложи вето на евентуални предложения за промени на европейско равнище, предаде БГНЕС.

Дясноцентристкият премиер на Полша направи изявлението, след като британският му колега Дейвид Камерън призова за промени в договорите на ЕС, позволяващи на Великобритания да отказва достъп до системата си за социални помощи като детски надбавки на работници от други държави членки.

Камерън даде за пример поляците, когато говори за промените. "Ако някой, било той премиерът Камерън или някой друг, иска да промени европейските договори, за да направи това възможно, Полша ще наложи вето днес, утре и завинаги", заяви Туск пред репортери. Но той призна правото на Камерън да запълва правни пропуски в местните закони, регламентиращи достъпа до социални помощи, които водят до злоупотреби.

"Ако премиерът Камерън иска да промени правилата, в които има дефекти и позволяват на хората да злоупотребяват със социалните помощи във Великобритания, той, разбира се, има право да го направи", заяви Туск пред репортери във Варшава, говорейки стриктно за британското законодателство.

"Но това не може да се приложи просто за една национална група. То трябва да важи за всички потенциални бенефициенти", каза още той и допълни, че "никой няма право да посочва поляците като специална група, която злоупотребява или се възползва". Туск каза още, че ще проведе телефонен разговор с Камерън утре.

Стотици хиляди имигранти от източноевропейските държави членки на ЕС се установиха във Великобритания след голямото разширяване на блока през 2004 г. Поляците са най-голямата група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа