Полски политик шикалкави: Бих внимавал с прехвърлянето на F-16 в Украйна

2632
Полски политик шикалкави: Бих внимавал с прехвърлянето на F-16 в Украйна
Снимка: Getty Images

Полша трябва да попълни оръжията, изпратени в Украйна, но не го прави с най-подходящото въоръжение, заявил бившият министър на отбраната на Полша Януш Земке в интервю за радио RMF FM 24. Той уточнил, че Варшава вече е изпратила към Киев около 25% от тежкото си въоръжение.

„Бих внимавал. Що се отнася до полската авиация, тя се основава главно на F-16. Смятам, че трябва да мислим преди всичко за собствената си сигурност, когато става дума за авиация. Засега нямаме самолет, който да замени F-16“, признал Януш Земке в предаването „Седем въпроса в 7:07”.

Според радиоводещия, „южнокорейските самолети вече са на път да пристигнат в Полша“. „Няма да е лесно да ги накараме да летят в полското небе през следващите няколко месеца“, заявил Земке.

„Трябва да дадем МиГ-29 на Украйна, защото така или иначе ще ги заменим с по-нови самолети“, призовал бившият зам. министър. „Украинците разполагат с пилоти и логистика, способни да използват тези самолети”, добавил той. "Що се отнася до F-16, тук бих бил много внимателен. В момента нямаме други подобни самолети в полската авиация. Мисля, че няма и да ги имаме до две-три години", прогнозирал гостът на радио RMF24. Още: Британски експерт: Ще трябва много повече от танковете ни, за да бъде бит Путин

"Украинците трупат сили за атаки"

Земке е запитан и за ситуацията в Украйна. Според него украинската офанзива ще започне скоро. „Струва ми се, че украинците подготвят сили за настъпление“, заявил той. Според него обаче Украйна все още има големи нужди от въоръжения.

„На Киев му е необходима много по-модерна техника. Тя, за щастие, непрекъснато отива в Украйна и постепенно постъпва на фронта. Украинците тренират и според това, което чуваме, резерви попълват армията. Важно е времето. Мисля, че сега украинците се подготвят за настъпление. Предполагам, че тези действия ще се проведат на някакъв не голям фронт, но, разбира се, украинското контранастъпление не е далеч".

"Полските власти прехвърлиха в Украйна около 25% от тежката си техника"

"Могат ли доставките, отиващи в Украйна, да отворят някаква положителна глава в историята на продължаващия конфликт? Разбира се, те подобряват състоянието на армията, но не бих ги надценил, особено мащаба на тези доставки. Обърнете внимание, че досега ние говорим за десетки танкове, може би стотици. Но настъпателните операции изискват много повече оборудване. Състоянието на украинската армия по отношение на оборудването е по-добро. Това е много важно. Но това не е мащабът, който би задоволил украинците", анализира Земке. Британско издание: Полша става военен лидер на Европа

"Полша се справя много добре. По мои изчисления ние прехвърлихме в Украйна около 25% от тежката техника, която беше в Полша", добавил политикът.

Радиоводещият попитал своя гост дали се притеснява, че Полша ще успее да запълни недостига на военна техника само след няколко години. "Днес се държим по такъв начин, че Украйна получава мощна и конкретна помощ от Полша. Ние компенсираме липсата на западно оборудване, главно с американско и южнокорейско", отговорил Земке. "И това не е най-новото оборудване, за което сме мечтали. Ще трябва да почакаме около три до четири години", прогнозирал той.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа