Порошенко иска Украйна да кандидатства в ЕС след 5 години

13400
Порошенко иска Украйна да кандидатства в ЕС след 5 години
Снимка: Gettyimages

Президентът на Украйна Петро Порошенко призова Върховната рада да работи така, че след пет години страната да е готова да подаде заявка за членство в Европейския съюз. Това държавният глава каза в неофициално изявление за състоянието на държавата, предаде агенция УНИАН.

„Да започваме работа и нека след пет години да сме готови да подадем искане за членство в ЕС”, каза той.

Върховната рада възстанови Яценюк като премиер на Украйна

След като украинският премиер Арсений Яценюк подаде оставка преди няколко месеца, сега официално той беше възстановен на поста. Върхов...

Порошенко подчерта още, че „нашата страна стъпка след стъпка трябва да се промени от Революция на достойнството в Страна на достойнството”. „Време е да се обединим около мира и реформите”, допълни Порошенко.

Украинският президент каза още, че дали страната ще влезе в НАТО или не, ще реши народът, а не политиците. Политиците трябва незабавно да спрат да спекулират с незабавното присъединяване към алианса.

Порошенко допълни, че страната трябва да се откаже от своя статут на страна, необвързана с международни политически организации.

„Днес безспорен е фактът, че обявеният през 2010 година неблоков статут на Украйна не можа, а и не би могъл да гарантира сигурността и териториалната цялост на нашата страна, трябва да се откажем от него”, каза Порошенко.

Порошенко: Формирането на кабинет трябва да започне тази седмица

Формирането на новото украинско правителство трябва да започне още тази седмица. Това заяви президентът на страната Петро Порошенко сле...

Украинският лидер допълни още, че този статут на страна е довел до загуби, затова сега страната възнамерява да върви по пътя на интеграцията в евроатлантическото пространство.

По-рано стана ясно, че коалиционното споразумение между партиите в украинския парламент предвижда отмяна на статута на неблокова държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа