Послание от Германия: Да вярваш, че Путин ще пусне украинското зърно, е да вярваш в Дядо Коледа

5011
Послание от Германия: Да вярваш, че Путин ще пусне украинското зърно, е да вярваш в Дядо Коледа
Снимка: iStock

Германският министър на земеделието Джем Йоздемир заяви, че да се вярва на думите на руския президент Владимир Путин е все едно да вярваш в Дядо Коледа или Великденския заек. Длъжностни лица в Киев и Брюксел са скептични, че усилията за освобождаване на милиони тонове украинско зърно, блокирани от Русия заради руската инвазия в Украйна, ще успеят, дори когато ООН, която посредничи за споразумение, се хвали с напредък, пише БГНЕС.

"Не мисля, че от това ще излезе много, защото то се основава на думата на Путин, която не струва колкото хартията, на която е написана", каза Йоздемир в Брюксел, когато пристигна за срещата на министрите на земеделието на ЕС. "Ако все още вярвате в думите на Путин, може да вярвате и в Дядо Коледа или Великденския заек. Това е почти толкова сериозно и също толкова основано на факти", добави той.

Жозеп Борел очаква споразумение за украинското зърно още тази седмица

Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел се надява на сделка до края на тази седмица за разрешаване на износа на украинско зърно от черноморските ...

Скептицизмът на Йоздемир идва въпреки преговарящите от Турция и ООН, които обявиха "основна, техническа сделка" между враждуващите страни в Истанбул миналата седмица, която ще позволи милиони тонове зърно, заседнали в момента в Украйна, да бъдат изнесени през Черно море към зависими от вноса страни. Десетки гладни държави по света, които вече изпитват икономически затруднения, разчитат в голяма степен на вноса на зърно от Украйна.

Разговорите могат да напреднат тази седмица, като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази надежда за окончателно споразумение, тъй като днес, 19 юли, Путин трябва да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Иран.

Според източник, запознат с ролята на Турция в преговорите, четирите страни ще се срещнат отново, за да подпишат писмено споразумение в Истанбул следващата седмица. "Този път трябва да сключим сделка", каза източникът. Говорителят на ООН заяви, че следващият кръг от преговорите все още не е обявен, но добави, че Гутериш е готов да участва "ако е необходимо".

Засега, въпреки че Украйна публично оценява усилията на Турция, нейните официални представители също възприемат подход на изчакване и очакване, изпълнен със скептицизъм.

"Все още съм доста резервирана по отношение на очакванията", заяви пред "Политико" Олга Трофимцева, посланик с пълномощия в Министерството на външните работи в Киев. "Причината, поради която не съм толкова оптимистично настроена за резултата, се дължи на два основни фактора: Изобщо не вярвам на Русия ... и има някои трудни технически въпроси", каза тя, намеквайки за въпросите за това как да се разминират украинските пристанища, кой да извършва проверките на корабите със зърно и как на практика ще работи координационният център, който ще бъде създаден в Истанбул. Най-големият проблем, според Трофимцева, са "твърдите гаранции за сигурност", които Русия може да предостави по отношение на безопасността на украинските пристанища и кораби. "Има много, много открити въпроси поне засега", смята тя.

Киев: Три украински пристанища са деблокирани за превоз на зърно

Депутатът от Върховната Рада на Украйна Олексий Гончаренко заяви, че по време на преговорите по зърнения въпрос страните са се договори...

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви, че пристанището в Одеса "трябва да бъде обезопасено, за да не го нападнат отново руснаците".

Въпрос на живот и смърт

Йоздемир също така призова Европейската комисия да поеме по-активна роля в увеличаването на износа на Украйна по шосе и железница през границите на ЕС - въпреки че има широк консенсус, че по сухопътните маршрути не могат да се прехвърлят същите количества зърно, както през Черно море.

"Съседните страни и отделните държави-членки не могат да направят това сами. Необходимо е ръководството на Комисията", каза той, призовавайки Брюксел да овладее създаването на "постоянен алтернативен маршрут" за украинския износ на зърно.

Гутериш потвърди за напредък в разговорите за украинското зърно

В Истанбул на срещата на военните делегации от Русия, Турция, Украйна и представители на ООН беше направена важна стъпка по въпроса за ...

По-рано, в обръщение към репортери ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призна, че сухопътните маршрути за износ "не са достатъчни". Той продължи: "Затова се надявам, и мисля, че имам надежда, че тази седмица ще бъде възможно да се постигне споразумение за деблокиране на Одеса и други украински пристанища". "Животът на десетки хиляди хора зависи от това споразумение. Така че това не е дипломатическа игра, това е въпрос на живот и смърт за много човешки същества".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа