Повече от 80% от украинците симпатизират на поляците

1673
Повече от 80% от украинците симпатизират на поляците
Снимка: Pixabay

Над 80% от украинците имат добро или много добро мнение за поляците, а почти три четвърти казват, че мнението им за поляците се е подобрило след нахлуването на Русия, на фона на подкрепата за Украйна от страна на полското правителство и общество.

Проучването, проведено от Info Sapiens, украински изследователски институт, за Центъра "Мирошевски", полска обществена организация, също така попита украинците за трудната история на двете страни по време на Втората световна война. То установи мнения, за които заместник-директорът на центъра признава, че "могат да бъдат разочароващи за поляците", предаде БГНЕС.

В проучването почти половината от анкетираните (46%) заявяват, че мнението им за поляците в момента е "много добро", а други 37% - "добро". Същевременно 15% имат неутрално мнение, а по-малко от 1% - отрицателно.

Около 73% от украинците твърдят, че мнението им за поляците се е подобрило към по-добро, само 1% - че се е влошило, а 23% - че не се е променило. За сравнение, само 29% са заявили, че сега мислят по-добре за германците, а 88% имат по-лошо мнение за руснаците.

Запитани коя дума най-добре описва мнението им за поляците, най-популярните отговори са "съседи" (54%), "съюзници" (52%) и "приятели" (49%). Повече от една трета (36%) биха се заинтересували да научат полски език, ако им се отдаде възможност.

В проучването беше зададен и въпрос за историята на двете страни, която често е била обект на напрежение.

По време на Втората световна война украинските националисти избиват около 100 000 полски граждани в рамките на операция за етническо прочистване, известна като Волинското клане. Преди войната етническите украинци в Полша са били подложени на репресии.

Жертвите след руския удар по жп гарата в Украйна се увеличават още

Жертвите след руския ракетен удар по жп гарата в Чаплино, Източна Украйна, нараснаха до най-малко 25. Сред тях има и две деца, съобщи ...

Запитани каква роля са изиграли поляците в историята на Украйна, 33% от анкетираните отговарят, че тя е била "предимно положителна", а други 38% - че е била "отрицателна до Втората световна война, а след това - предимно положителна". Само 8% са отговорили "предимно отрицателна".

По отношение на кланетата във Волиния обаче само 5% от анкетираните са съгласни, че това е било етническо прочистване, извършено по заповед на Украинската въстаническа армия (УПА). Други 9% го описват като "убийство на поляци, извършено от някои части на УПА срещу заповед на ръководството на УПА".

В същото време 27% го разглеждат като взаимна война между полската и украинската нелегална армия, която е довела до смъртта както на полски, така и на украински цивилни граждани. Други 9% я разглеждат като реципрочно убийство на полски и украински селяни, а 8% - като акция на полската нелегална армия срещу украинци, които е трябвало да се защитават.

За разлика от това, в Полша проучване от 2018 г., проведено от SW Research за Rzeczpospolita, установи, че 72% от поляците смятат кланетата за геноцид. Две години по-рано полският парламент прие резолюция, с която го признава за такъв.

В новото проучване сред украинците 24% от анкетираните заявяват, че не биха приели полските искания за ексхумация на бившите полски села и издигане на паметници, в които да се посочва, че жителите са били избити от УПА. Повече от половината (53%) обаче заявяват, че биха се съгласили, стига подобни плочи да бъдат поставени на гробовете на украинските жертви на полската конспирация.

Шойгу призна, че руската армия забавя темпото в Украйна

Руската армия забавя темпа си на настъпление в Украйна. Това призна руският военен министър Сергей Шойгу, като изявлението му е цитиран...

Лукаш Адамски, заместник-директор на Центъра "Мирошевски", отбелязва, че тези резултати "могат да бъдат разочароващи за поляците", тъй като показват, че повечето украинци "не вярват на това, което казват професионалните полски и западни историци" за Волинските кланета. Все още има "много да се направи" по този въпрос, каза той пред информационния сайт Interia.

Въпреки това Адамски смята, че като цяло "резултатите от проучването са много оптимистични". Те "показват, че украинците са изключително приятелски настроени към поляците, и следователно потвърждават, че съществува благодатна почва за активизиране на отношенията между двете страни и народи в бъдеще".

Центърът "Мерошевски" е обществена институция, която работи за диалога с източноевропейските народи.

Проучването е проведено между 11 и 15 август сред представителна група от 1036 пълнолетни украинци с помощта на компютърно подпомагано телефонно интервю. В извадката не са включени украинци, които са напуснали страната, нито живеещи в Крим или други окупирани от Русия райони, които не са покрити от украинските мобилни оператори. 

От Бандера до "Азов" - отговорите на главните въпроси за украинския национализъм

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа