Правилата за прекомерен дефицит и дълг в ЕС остават суспендирани до края на 2022 г.

1151
Правилата за прекомерен дефицит и дълг в ЕС остават суспендирани до края на 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Правилата срещу прекомерно изразходване на средства от правителствата на ЕС ще останат суспендирани до 2022 г., като по този начин дават повече време за плановете за стимулиране на икономиката до нивата отпреди кризата, заяви в сряда Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

"Възстановяването продължава да бъде неравномерно и несигурността все още е висока, така че икономическата политика трябва да остане подкрепяща както през 2021, така и през 2022 г.", посочи изпълнителният вицепрезидент на Комисията Валдис Домбровскис.

ЕК суспендира правилата за публичните разходи на националните правителства през март 2020 г., тъй като Европейският съюз се оказа в най-дълбоката си рецесия след Втората световна война в резултат на ограничителните мерки, свързани с коронавирусната пандемия.

Въз основа на текущите прогнози, "общата клауза за дерогация ще остане активирана през 2022 г., но това вече няма да е така от 2023 г.", отбеляза Комисията.

За разлика от силните икономически възстановявания в САЩ и Китай, европейската икономика изпадна в т.нар. "двойна рецесия" в началото на тази година и се очаква да възвърне формата си отпреди Covid кризата на по-късен етап през 2022 г.

ЕС беше критикуван за това, че е направил по-малко за повишаване на икономиката си от останалите водещи сили, но възложи надеждите си на програма за възстановяване (Механизъм за възстановяване и устойчивост) на стойност 750 милиарда евро, чиито ефекти трябва да започнат да дават плодове по-късно тази година. Според Домбровскис, Комисията очаква фондът за възстановяване и устойчивост да осигури икономически импулс в размер на 1,2% от БВП и да помогне за създаването на 800 000 работни места до края на 2022 година.

"Мрачната зима отстъпва място на ярка пролет за европейската икономика", посочи от своя страна еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони.

Известен като Пакта за стабилност и растеж, правилата на ЕС за харчене ограничават дефицитните разходи до три процента от брутния вътрешен продукт на всяка една страна членка и държавен дълг до 60% от БВП.

Фискалните правила често се нарушават, но докато на теория отделните членки рискуват санкции за тяхното игнориране, досега нито едно правителство не е било санкционирано.

Европейската комисия иска правилата за дефицит да не действат до 2023 година

Ограниченията за преразход от правителствата на ЕС трябва да останат преустановени до края на 2022 г. Това се налага заради пандемията ...

Ограничението на дълга често е превишавано дори в нормални времена, като към момента 13 държави надвишават заложените лимити, включително Италия, Испания и Франция, чиито държавен дълг е над 100 процента от БВП.

Фискалните правила от Маастрихт упълномощават ЕК и страните членки да следят внимателно как националните правителства управляват своите бюджети. Тези правила обаче са доста противоречиви, като няколко държави членки се оплакват, че са неефективни и остарели. 27-те членки на ЕС са решени да реформират пакта, като се надяват, че това ще бъде направено преди края на суспендирането на правилата, което сега най-вероятно ще бъде факт на 1-ви януари 2023 г.

Паоло Джентилони обаче предупреди, че реформирането на правилата ще бъде силно противоречиво, тъй като така наречените "пестеливи" държави в Северна Европа не са склонни да проявяват снизхождение към своите южни, по-задлъжнели съседи.

"Ще работим много силно за тази цел, но когато казвам, че това няма да е лесно, казвам само истината", посочи той пред репортери.

Още: ЕК предлага да няма 3% бюджетен дефицит

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа