Председателят на ЕП поиска повече власт за Европейския парламент

2293
Председателят на ЕП поиска повече власт за Европейския парламент
Снимка: Getty Images/Guliver

Борбата с климатичните промени, Brexit и безработицата – това са основните предизвикателства пред Европейския съюз според председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Таяни говори в пленарна зала преди утрешната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той ще говори в 10:00 часа сутринта българско време.

От гледна точка на Таяни укрепването на Европейския съюз зависи изключително от правомощията на Европейския парламент. Той настоя ЕП да може да предлага законодателни текстове директно, а не както е в момента – всяка инициатива за изготвяне на законодателство задължително трябва да премине през Европейската комисия, която да я оформи юридически и да я предостави на Европейския парламент.

Възможно ли е да бъде разрешена кризата между ЕС и Турция?

Процесът на присъединяване на Турция към Европейския съюз е разтърсван от двустранните кризи с Германия, Франция и Холандия. Отношения...

"Европа трябва да бъде променена в определени области, но преди всичко трябва да вървим напред", заяви Таяни, цитиран от EurActiv. Той видя като области, в които има напредък, военният сектор, както и фактът, че в ЕС роумингът беше уеднаквен.

В своите думи Таяни не засегна скорошния скандал с Юнкер, при който председателят на ЕК определи като абсурдно поведението на евродепутатите при изслушването на доклада за европредседателството на Малта. Причината – едва 30-тина депутати от 751 бяха в залата.

Речта на Таяни беше предхождана от обръщения на лидерите на две от големите политически групи в ЕП. Председателят на социалистите (ПЕС) Сергей Станишев поиска от Юнкер да изпълни обещанието си за социална Европа на най-високо ниво, дадено през 2014 година. Почти в края на мандата на г-н Юнкер ние очакваме предложение как да стане това, казва Станишев в специално писмо и предупреждава, че времето изтича – затова е и необходимо ЕК да изготви и представи конкретен план. Станишев настоява, че Юнкер трябва да се захване с това, а не да говори за "Европа на различни скорости". Припомняме, че в началото на пролетта на тази година Юнкер представи т.нар. бяла книга с петте варианта за развитие на Европа след Brexit, като един от тях е "да правим повече заедно" т.е. да се върви към федерация.

Същевременно лидерът на АЛДЕ Ги Верховщад коментира, че сега е редно да се обърне внимание на постигнатото в ЕС година след Brexit. Еманюел Макрон спечели във Франция и това е примерът, че ЕС успешно се бори с популизма, смята бившият белгийски премиер. Той каза и, че през последните две години Юнкер и ЕК са били твърде заети с кризисен мениджмънт и е редно от 2018 година да започнат истински реформи на ЕС, които да бъдат извършени в срок от 2-3 години.

Меркел смята, че на ЕС му липсва солидарност

Европейският съюз трябва да проявява солидарност, за да може да има влияние на международната сцена и да може да се бори с тероризма и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа