Юнкер и Таяни се скараха заради празния европарламент

2238
Юнкер и Таяни се скараха заради празния европарламент
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи яростна критика по отношение на почти празния Европейски парламент, което доведе до остра размяна на реплики с неговия председател Антонио Таяни, предава AFP.

Юнкер беше разгневен, след като едва няколко евродепутати присъстваха на изслушване в Страсбург за доклада на приключилото преди дни председателство на Малта в Съвета на ЕС.

„Европейският парламент е абсурден, напълно абсурден“, каза Юнкер пред залата, която е предвидена на 751 евродепутати. „Поздравявам тези, които са си направили усилието да дойдат, но фактът, че само 30 депутати са тук за този дебат очевидно показва, че парламентът не е сериозен“, допълни още той.

Председателят на ЕП: ЕС трябва да реши единно какво значи опасен мигрант

Правилата за приема на бежанци в Европейския съюз не са хармонизирани добре. В различните страни няма единни критерии от коя страна миг...

Това изказване обаче предизвика остри реплики от председателя на парламента, който от трибуната заяви, че „може да критикувате парламента, но не Комисията контролира парламента“. „Парламентът е този, който контролира Комисията“, допълни той. Таяни също така помоли Юнкер да използва друг език, допълвайки, че институцията не е „абсурдна“.

Председателят на ЕК от своя страна се оттегли с думите „Никога повече няма да присъствам на подобни срещи“, отбелязва още БГНЕС.

Припомняме, че е обичайно ръководителят на държавата, която е била начело на Съвета на ЕС - в този случай премиерът на Малта Жозеф Мускат - да представи пред парламента доклад за работата си по време на шестмесечното ротационно председателство.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа