Президентът на Италия връчи мандат за съставяне на правителство

811
Президентът на Италия връчи мандат за съставяне на правителство

Италианския президент Серджо Матарела предложи на 64-годишният икономист Карло Котарели да оглави правителството, съобщи прессекретарят на президентската администрация Уго Дзампети.

"Президентът на Италия връчи на Карло Котарели мандат за сформиране на кабинет. Очакваме неговият официален отговор в най-скоро време", съобщи Дзампети.

Скандал в Италия - пак няма правителство

Италия е на път към нови предсрочни избори, след като изборът за нов премиер на страната на Движение "Пет звезди" и Северната лига Джуз...

Котарели е икономист с дългогодишен опит в Международния валутен фонд (МВФ) и е известен с методите си за намаляване на обществените разходи. Той трябва да предложи състав на техническия кабинет след проваления опит да се сформира правителство с партия „Движение 5 звезди“ (Д5З) и " Лига ", начело с адвоката Джузепе Конте, предаде БГНЕС.

В неделя Конте предложи на президента екип, който да приложи към третата икономика на еврозоната обща програма за борба със строгите ограничения и за сигурност която бе договорена. Матарела обясни, че е одобрил всички имена, с изключение на това, за което двамата съюзници отказват да правят компромиси - за министър на икономиката и финансите бе номиниран 81-годишният Паоло Савона, опитен икономист, но изявен евроскептик. Д5З "и" Лига ", който традиционно се наричат евроскептици и популисти, обявиха, че това е само претекст, за да се предотврати съставяне на правителството. Партията отказа да направи компромис и да предложи друг кандидат.

Д5З има намерение да излезе с инициатива за импийчмънт, обвинявайки Матарела в държавна измяна. Лидерът на "Лига " Матео Салвини засега не се включва официално. От своя страна партията на Силвио Берлускони е готова да подкрепи "неутрален кабинет" воден от Котарели. Салвини заяви, че в този случай съюза им с дясноцентристката коалиция ще приключи.

Технически Салвини вече се отърва от съюзниците, оглавени от Берлускони, когато започна преговори с Д5З. Сега той настоява за скорошни избори, на които, предполага се, десницата отново ще е в екип.

Джузепе Конте ще е новият премиер на Италия

Пезидентът на Италия Серджо Матарела официално предложи юриста Джузепе Конте да оглави правителството на страната, предаде "Фокус". &b...

Ако депутатите откажат да се доверят на новото правителство, в Италия ще се проведат избори след август. Това бе заявено лично от Карло Котарели след получаването на мандата за съставяне на кабинет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа