При загуба на референдума Бъсеску се оттегля от политиката

3246
При загуба на референдума Бъсеску се оттегля от политиката

Президентът на Румъния Траян Бъсеску напуска политиката, ако на референдума на 29 юли избирателите потвърдят решението на парламента за свалянето му от поста, съобщи БГНЕС.

"Не възнамерявам да оставам в политиката и няма да се кандидатирам за държавен глава. Имам професия – капитан на кораб. Никога не съм се разделял с нея и всеки пет години съм преминавал курсове. И ако реша, до пенсия, надявам се, ще постоя на капитанския мостик" – заяви Бъсеску пред журналистите относно плановете си за бъдещето.

Румънското правителство улесни свалянето на президента

Румънското правителство промени в четвъртък вечерта в спешен порядък условията за провеждане на референдум, който трябва да узакони е...

Той призна, че сега в преживяващата криза Румъния, той не се ползва с подкрепа.

На референдума на 29 юли румънските избиратели трябва да отговорят на въпроса дали са съгласни или не президентът на страната да бъде отстранен от длъжност. Решението ще бъде взето с мнозинство на участвалите в гласуването.

Инициатор за импийчмънта на Бъсеску е Социал-либералният съюз, който обвини президента в нарушаване на конституция и препятстване на нормалната работа на правителството.

Бъсеску вече оцеля при подобен вот преди пет години, през 2007 г., когато пак Социал-либералният съюз се опита да го свали.

Референдум ще реши съдбата на румънския президент

Румънският парламент гласува за отстраняването на дясноцентристкия президент Траян Бъсеску от поста му. Вотът се състоя на съвместно за...

Организирането на референдума ще струва на закъсалата Румъния около 96 милиона леи (над 30 милиона долара), които ще бъдат отделени от специален бюджетен резервен фонд. 

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа