Производители на ВЕИ енергия искат ЕК да им гарантира печалбите

3906
Производители на ВЕИ енергия искат ЕК да им гарантира печалбите
Снимка: Wikimedia Commons

Фотоволтаичната енергетика се разраства скоростно в Европа, като през миналата година инсталираните мощности са достигнали 40 гигавата (GW) - почти 50% повече в сравнение с 2021 г. Лошото е, че в годините на този силно насърчаван бум фирмите, занимаващи се с производство на "зелен" ток, свикнаха държавата да се грижи майчински за тях. Сега са твърде притеснени от това, че на електроенергийните борси цените падат рязко, понякога и под нулата, и искат Европейската комисия да вземе мерки, за да не страдат приходите и печалбите им, пише в. "Сега".

19 асоциации от ВЕИ сектора от ЕС, Норвегия и Швейцария призоваха ЕК да им гарантира добри цени.

ОЩЕ: Анализ: Затоплянето на планетата се увеличава, изкопаемите горива доминират

"Енергийната и климатичната криза изискват от нас да увеличим темповете на разгръщане на слънчевата енергия до безпрецедентни нива. ЕС трябва да се заеме с ограничаването на прахосването на слънчевия енергиен потенциал и отрицателните цени, които удрят приходите на производителите", се казва в писмо на 19-те, адресирано до Брюксел и цитирано от Euractiv.

След продължителен бум на инвестициите в слънчеви панели, насърчаван от Еврокомисията, фотоволтаиците вече са толкова много, че осигуряват висок дял от потреблението на държавите от ЕС. Проблемът е, че в часовете на ярко слънце всички слънчеви централи трябва да продават, получават се излишъци и на електроенергийните борси все по-често се проявява феноменът на отрицателните цени. Поевтиняването на зеления ток стигна и до България - тази пролет за първи път на нашата борса видяхме нулеви цени.

Факт е, че секторът е доста разглезен, защото "зелената енергия" е на мода в ЕС и са свикнали да бъдат ухажвани, подкрепяни и субсидирани. Точно това предивзика и бума на фотоволтаици и остра конкуренция, които на свой ред водят до спадане на цените на електроенергията. Преди ВЕИ централите получаваха специални гарантирано високи цени на изкупуване, а сега, когато цените често се сриват, искат да имат гарантирани приходи, става ясно от писмото.

И ето как си представят новата подкрепа - с "договори за разлика":

"Инвеститорите трябва да са сигурни, че си струва да влагат парите си дългосрочно. Това може да стане с договори за разлика, които осигуряват гарантиран приход за възобновяеми енергийни източници и бяха предложени от Европейската комисия като начин за стабилизиране на нестабилните цени на енергията при реформата на пазара на електроенергия, предложена през март 2023 г.," пишат асоциациите.

В същото време обаче отричат другата част от предложенията на ЕК - да се сложи и таван на приходите от производство на електроенергия, когато цените са високи и компаниите получават свръхпечалби. "Това рискува „прекомерното обезкървяване на допълнителните печалби от търговски слънчеви активи, които компенсират периодите с ниски приходи“", се посочва в посланието до ЕК.

Всъщност редица специалисти критикуват вторачването във ВЕИ и настояват, че е добре държавите в ЕС, включително България, да поддържат базови мощности, които са лесно управляеми, и върху тях да награждат соларни и вятърни централи, които поради зависимостта си от природата в определени моменти просто спират да произвеждат енергия.

ВЕИ индустрията предупреждава, че по-високата променливост на цените, илюстрирана чрез ценови скокове или отрицателни цени, ще бъде "новото нормално". Но едва ли проблемите ще се решат с непазарни мерки, които се опитват да вкарат цените в някакви коридори.

ОЩЕ: 12% от електричеството, произведено миналата година в света, е от вятър и слънце

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Насред руското настъпление: Зеленски пристигна в Харков

Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

Проучване: Младите французойки все по-често посягат на живота си

В Украйна е по-страшно отколкото в Газа: Сапьор от ЦАХАЛ сравни украинската и израелската армии

Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа