Протести и изпотрошени витрини в Италия заради мерките срещу COVID-19

3679
Протести и изпотрошени витрини в Италия заради мерките срещу COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди протестиращи излязоха по площадите в Милано, Неапол, Палермо, Торино, Рим, предаде БГНЕС. Гневът на ресторантьори, търговци и собственици на фитнес зали в Италия, "наказани" от новите правителствени мерки се разраства. Протестът се разпространява из цяла Италия след последното затягане, свързано с мерките на правителството, което постановява, наред с други неща, затварянето на заведения след 18:00 ч. и спирането на спортни зали. Таксиметровите шофьори в Торино окупираха площад „Кастело“. В Кремона ресторантьорите биеха тенджери пред префектурата и след това ги оставяха на земята като в гробище със съдове. В Катания хвърляха хартиени бомби пред префектурата. В Тревизо хиляди дефилираха по улиците. Във Виареджо младежи блокираха движението и пускаха димки и бомбички.

На ценралния площад в Генуа излязоха ресторантьори, работници от шоубизнеса и представители на движението „Без маски“. Напрежение вечер по площадите, от Неапол до Милано,Торино и Триест. По полицията бяха изстреляни димни бомби и коктейли „Молотов“. Протестиращ е арестуван в Неапол. Има ранен човек в Торино, където витрините на някои магазини по централната улица „Рома“ бяха изпотрошени.

Протести в Неапол заради COVID ограниченията

Стотици протестиращи в Неапол замерваха с пиратки полицаите и запалиха кошчета за боклук късно в петък по време на демонстрация срещу о...

Министерството на вътрешните работи е под напрежение. Нужно е максимално внимание, за да се овладее положението като се избегне насилие и конфронтация с протестиращите. Повишена е готовността за социални размирици, които се очаква да избухнат в страната, след като правителството въведе редица нови ограничения. Демонстрациите от последните дни в Неапол, Рим и Торино са сигнал за аларма, въпреки че ставаше въпрос за добре дефинирани ситуации: тези, които бяха главни действащи лица в сблъсъците с полицейските сили, по същество нямат нищо общо с категориите, които по някакъв начин са били засегнати от кризата през последните месеци, а са от определени кръгове, които имат точната цел да предизвикат размирици: ултраси, десни екстремисти, социални центрове, хора, които живеят от мошеничества и дребни престъпления, използвани като „работна сила“ от организираната престъпност. Но ситуацията сега се променя.

Гневът и разочарованието, които нарастват в страната и които днес включват различни социални и производствени категории, всъщност могат да се превърнат в идеалната възможност за тези, които имат интерес да подклаждат напрежението. И гледано в тази перспектива, силите за сигурност не изключват, че анонсиращите демонстрации за следващите няколко дни от тези, които са най-засегнати от мерките, могат да бъдат използвани и да се превърнат във възможност за провокатори. Ето защо, въпросът за обществения ред е станал много чувствителен и трябва да се деактивират най-рисковите ситуации. През последните дни вече бяха предприети редица превантивни действия и при всички случаи се повтаря, „превишаването на сила няма да се толерира“, твърдят от службите.

Освен това, Министерството и департаментът за обществена сигурност поддържат постоянен контакт с губернатори и местни представители на полицейските сили, за да преработят стратегията и да приложат всяка намеса за прихващане на най-рисковите ситуации, преди да избухнат или да се превърнат в двигател на насилие. „Да пийнем в Милано“ изчезва, дъждът не спира гнева на ресторантьорите, управителите на барове и кръчми в Милано и провинцията, които са се срещнали на няколко крачки от миланската префектура, за да изразят гнева си срещу новия правителствен указ което изисква от тях да затворят в 18 ч. Префектът на Милано, Ренато Саконе ще приеме делегация с трицветни знамена и банери с думите „Ние се нуждаем от дела, а не от постановления“, „Фалираме ли ние, фалирате и вие“ и „Без данъци и за конкретна помощ“.

„Този нов указ е по-лош от блокирането, така че ще има паралелен пазар на незаконни дейности, хората ще могат да купуват храни и алкохол и да ги консумират дори незаконно на улицата. Искаме синхронизиране на правителствените мерки и регионалната наредба - едното казва да затвориш в 18.00, а другото в 23.00 ", обяснява Алфредо Зини, ресторантьор и предводител на протеста в Милано. Освен това ресторантьорите искат вноски "не еднакви за всички, а съизмерими със загубата на оборот". Освен това Зини алармира за „закриването на много дейности, които могат да се окажат в ръцете на организираната престъпност. Делегацията от ресторантьори ще внесе при префекта документ, с който бранша иска преразглеждане на правителствените мерки и регионалната наредба, пропорционалното намаляване на плащането на вноската на разходите за труд, местните данъци и мита, борбата с незаконността.

Хиляди протестират срещу конституционната реформа в Италия

Хиляди поддръжници на десните политически сили излязоха на демонстрации в Италия броени седмици преди провеждането на важния за странат...

Неапол също е на площада. „Здравни доходи за всички, богатите да плащат за кризата“. Това е един от банерите, изложени на „Пиаца Плебишито“ в Неапол, където стотици хора се събират в знак на протест срещу новите мерки на правителството и регион Кампания. На площада имаш представители на категориите, които са засегнати като ресторантьори, собственици на барове, представители на туристическия сектор, но също така и студенти, представители на социални центрове, отделни граждани, които губят работата си. Около площада има десетки полицейски микробуси и екипи на отряда за борба с безредици. След това протестът се премества пред префектурата на регион Кампания крещейки „оставка, оставка“ срещу губернатора Винченцо Де Лука.

В Палермо търговци, ресторантьори и служители също протестират пред префектурата. Около сто души, включително работници в развлекателния сектор, участват в инициативата, която протича спокойно. Те оспорват новите правителствени мерки и искат незабавна финансова подкрепа, за да се справят с първия месец от затварянето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com