Пучдемон вече може да бъде екстрадиран в Испания - европейски съд свали имунитета му

1859
Пучдемон вече може да бъде екстрадиран в Испания - европейски съд свали имунитета му
Снимка: Getty Images/Guliver

Испания вече ще може да стартира съдебни дела срещу каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон. Причината за това е, че Общият съд на Европейския съюз го лиши от правния имунитет, с който той разполагаше в качеството си на евродепутат.

Лидерът на сепаратистите от Каталуния живее в Белгия, където сам се прати в изгнание, за да може да се възползва от имунитета. След решението на съда в сряда обаче пътят е отворен за Испания да го екстрадира – нещо, за което властите в страната настояват от шест години насам, когато Каталуния поиска независимост.

Освободиха Пучдемон от затвора, свободен е да напусне Италия

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който бе арестуван вчера в Италия по искане на Испания, беше освободен днес от затвора, съо...

ОЩЕ: Съдът на ЕС: Белгия не може да откаже екстрадиране каталунски сепаратисти

През 2017 г. Карлес Пучдемон избяга от страната заради съдебно преследване за отцепването на областта от Испания, докато той оглавяваше местното правителство. Мадрид пое контрол над региона, а задно с лидера си много сепаратисти също напуснаха държавата.

Сега съдът отхвърли жалбата на Пучдемон и подкрепи решението на Европарламента да снеме имунитета му. Същото важи за имунитетите на колегите му Тони Комин и Клара Понсати. Пучдемон заяви в Twitter, че тримата евродепутати ще обжалват пред Съда на ЕС и ще защитават основните си права „докрай“.

Испания иска Пучдемон да възстанови 1,9 млн. евро на бюджета

Сметната палата на Испания ще изиска повече от 1,9 млн. евро от бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон за пропагандиране на сепарати...

През януари Върховният съд на Испания оттегли обвиненията срещу Пучдемон за бунт, след като реформа на наказателния кодекс на страната отмени този вид престъпление. Той обаче все още е изправен пред обвинения в неподчинение и присвояване, които го заплашват с до 8 години затвор. Бунтът го заплашваше с максимален срок от 15 години затвор, пише "Ройтерс".

Съдията от Върховния съд Пабло Ларена каза, че ще подаде ново искане за екстрадиция до белгийските власти, за да може Пучдемон да бъде изправен пред съда по по-леките обвинения, но това е в зависимост от решенията на съдилищата на ЕС.

Предишните опити на Испания да екстрадира Пучдемон по време на престоя му в Германия, Белгия и Италия, се провалиха, като и трите държави отказаха да го върнат заради имунитета му.

Мадрид промени наказателния си кодекс миналата година, за да премахне стария закон за бунт, според който някои сепаратистки политици бяха осъдени на до 13 години затвор след неуспешния опит на Каталуния за независимост през 2017 г. По-късно премиерът Педро Санчес помилва осъдените за събитията.

Пучдемон влезе в Европарламента и обвини Испания

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон пристигна в Европейския парламент в Страсбург и осъди Испания за задържане на негов бив...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com