Путин иска от България "железобетонни" гаранции за "Южен поток", но нямало такива (ВИДЕО)

6614

Русия знае за готовността на България да се възобнови проекта за газопровод "Южен поток", но са необходими железобетонни юридически гаранции. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместната си пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган.

„Да, сега ние виждаме и знаем, че българската страна би желала да се върне към този проект, но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските ни партньори да реализират този проект. Днес само намерения не са достатъчни, ние се нуждаем от железобетонни юридически гаранции. Ние ги нямаме“, подчерта Путин, цитиран от ТАСС.

Путин и Ердоган си стиснаха ръцете, "Турски поток" ще има (ВИДЕО)

Турция е изразила готовност да осигури доставките на руски природен газ за Европа през газопровода „Турски поток“. Това за...

Спирайки се на реализацията на този проект, президентът Путин подчерта, че Русия никога не е политизирала въпроса за икономическото сътрудничество. Той напомни, че започвайки строителството на „Южен поток“ Москва е изхождала от позицията, че руският природен газ ще се доставя в Южна Европа директно до потребителите в Евросъюза.

„Но първоначално Европейския парламент взе решение, което пречеше на изграждането на този проект, след това Европейската комисия изпрати писмо до България – до българското правителство с искане да прекрати подготвителните дейности. И в крайна сметка ние не получихме разрешение от българските власти за пускане (за поставяне на тръбата - бел.ред.) на българска територия“, заяви още Путин, предава БГНЕС.

Русия не е получавала официални предложения от България за възобновяване на „Южен поток“. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

“Не. Не е постъпвало официално предложение от българска страна. Да, разговори се водят. Ние четем в пресата, виждаме в медиите информациите за желанието на българската страна да създаде на своя територия хъб“, каза той в интервю за телевизия „Россия 24“.

Но ние изхождаме от факта, че този проект не беше реализиран, на първо място, защото българската страна не даде разрешение за строителството на „Южен поток“ в свои териториални води“, припомни Новак.

Ердоган: Турция е готова незабавно да предприеме мерки по реализирането на „Турски поток“ (ВИДЕО)

Турция е готова незабавно да предприеме необходимите мерки по реализирането на проекта „Турски поток“. Това заяви турския...

„Днес ние работим над други проекти, ние не ги наричаме алтернативи, не се отнасяме към тези проекти като към алтернативни“, каза още той.

Actualno.com припомня, че в края на миналата седмица, 05.08.2016 г., руският президент Владимир Путин разговаря с министър-председателя Бойко Борисов. Двамата обсъдиха по телефона енергийни въпроси.

Разговорът Путин-Борисов се състоя само ден, след като българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В него се говори преди всичко за енергетиката и се засягат въпросите за доставката на природен газ и възможностите България да построи нова ядрена мощност.

По-късно същия ден от правителствената пресслужба разпространиха съобщение с подробности за разговора между Бойко Борисов и Владимир Путин.

От него стана ясно следното: "Министър-председателят (бел. ред. - Бойко Борисов) и президентът (бел. ред. - Владимир Путин) проведоха телефонен разговор по инициатива на премиера Борисов ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика. Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Борисов: След разговора ми с Путин съм оптимист за енергийните проекти

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашия...

Знаете, през годините Русия и България работеха по три големи енергийни проекта - АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода Бургас-Александруполис. Нито един от тях не беше завършен.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Повече по темата четете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа