Путин: Киев просто не се нуждае от Донбас

4305
Путин: Киев просто не се нуждае от Донбас
Снимка: Getty Images/Guliver

Донбас, очевидно, просто не е нужен на Украйна, включително и защото жителите на тези територии никога няма да приемат налаган им със сила ред. Това заяви руският президент Владимир Путин в статията "За историческото единство на руснаци и украинци“, публикувана в понеделник на уебсайта на Кремъл.

"Съдейки по всичко, аз все повече се убеждавам в това: Киев просто не се нуждае от Донбас“, заяви руският държавен глава. Според Путин това се случва по ред причини. Първо, обясни той, жителите на тези региони "никога няма да приемат ред, който са се опитвали и се опитват да им наложат със сила, блокада, заплахи".

Путин, Лукашенко и Орбан влизат в списъка на "враговете на свободата на пресата"

„Репортери без граници“ публикува нов списък с „враговете на свободата на пресата“. Списъкът включва Путин, Лук...

"И второ, резултатите както на Минск-1, така и на Минск-2, които дават реален шанс за мирно възстановяване на териториалната цялост на Украйна, чрез пряко договаряне с ДНР и ЛНР чрез посредничеството на Русия, Германия и Франция, противоречат на цялата логика на антируския проект. А той може да държи само на постоянното култивиране на образа на вътрешен и външен враг“, отбеляза руският президент. "И ще добавя - под протекцията, контрола на западните сили." 

Русия направи всичко възможно, за да спре братоубийството в Донбас, добави Путин. "Държавният преврат и последвалите действия на киевските власти неизбежно провокираха конфронтация и гражданска война", смята руският държавен глава. Той цитира данни на върховния комисар на ООН за правата на човека, според които общият брой на жертвите, свързани с конфликта в Донбас, надхвърля 13 хиляди души. Сред тях са възрастни хора, деца. Това са "ужасни, непоправими загуби", подчертава руският президент.

В същото време, както отбеляза Путин, "Русия направи всичко, за да спре братоубийството“. Украйна, в своите съвременни граници, е изцяло и напълно е дете на съветската епоха, създадена до голяма степен за сметка на исторически руските земи, казва още руският президент.

Путин припомня политиката на украинизация, провеждана от болшевиките през 20-те и 30-те години на миналия век, присъединяването на западните земи и Закарпатието към Съветска Украйна и т.н. "По този начин съвременна Украйна е изцяло и напълно дете на съветската епоха. Ние знаем и помним, че до голяма степен тя е създадена за сметка на историческа Русия. Достатъчно е да сравним кои земи са били обединени с руската държава през 17-ти век и с кои територии Украинската ССР е напуснала Съветския съюз ", пише Путин.

Путин утвърди Стратегията за национална собственост на Русия

Руският президент Владимир Путин одобри Стратегията за национална сигурност на Руската федерация. Съответният указ беше публикуван на о...

Той отбеляза, че в СССР границите между републиките са условни, но през 1991 г. всички тези територии, и най-важното, хората, които са живели там, изведнъж се оказват в чужбина, "и вече наистина са откъснати от историческата си родина“.

Путин подчертава, че "всичко се променя“, включително държави и общества и поради исторически обстоятелства част от един народ „може в определен момент да се почувства, да се реализира като отделна нация“. "Как да се отнасяме с това? Може да има само един отговор: с уважение!", написа президентът на Руската федерация.

"Искате да създадете своя собствена държава? Моля! Но при какви условия?", продължава Путин, припомняйки предложението на първия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, че републиките основатели на СССР трябва да се върнат към границите, в които са се присъединили към Съюза, а всички останали териториални придобивания са „предмет за обсъждане, преговори"... "С други думи, тръгвате с това, с което сте дошли. Трудно е да се спори с такава логика", каза Путин. В същото време той подчертава, че Руската федерация признава новите геополитически реалности и е помогнала за формирането на независима Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com