Путин пред Всемирния руски събор: Разделените народи са по-удобни за управление

3499
Путин пред Всемирния руски събор: Разделените народи са по-удобни за управление
Снимка: Gettyimages.com

Използването на русофобия и пещерен национализъм на постсъветското пространство, както и намесата в църковния живот, могат да доведат до сериозни последствия. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в рамките на изказване по време на пленарното заседание от Всемирния руски народен събор, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

„Виждаме какви усилия се предприемат днес, за да се преформатира света, да се разрушат цивилизационните ценности и тези културно-исторически пространства, които са се формирали с векове“, отбеляза руският лидер. По неговите думи, целта е да бъдат създадени „различен вид безлични протекторати“, защото „разделените народи, лишени от национална памет и сведени до нивото на васали, са по-лесни и по-удобни за управление и използване като разменна монета за свои интереси“.

Президетството на Русия отпусна помощи за организации, свързани с Църквата

Безвъзмездни помощи от руското президентство на стойност 55,3 млн. рубли са получили 47 организации, свързани с Руската православна цър...

Стопанинът на Кремъл изрази съжаление, че с подобни практики се налага да се сблъскват много региони на планетата, включително в постсъветското пространство. При това, подчерта Путин, се използва „пещерен национализъм и русофобия“, осъществява се груба и безпардонна намеса в църковния живот. Той заключи, че подобна политика е опасна и „може да доведе до сериозни последствия“.

Руският лидер също е уверен, че влиянието на едни или други държави в света ще зависи не само от икономическото им развитие, но и от духовния потенциал. „Днес разбирането за сложността на развитието и цивилизациите служи за фундаментална основа на многополярния свят, за отстояване на принципите на международното право. И тежестта и влиянието на полюсите в бъдещото развитие, разбира се, преди всичко, ще се определя от тяхната икономическа, научна, културна, духовна и човешка основа и потенциал“, смята още президентът на Руската федерация.

Затова, по мнението на Путин, са толкова важни „усилията, призвани да обединяват хората, да консолидират работата на гражданското общество и държавата, както и това, което нашите предци са наричали колективен разум, колективен опит“.

Президентът специално благодари на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил „за огромния принос в дейността на събора“, а на участниците в него – „за много важната за обществото и държавата мисия“, която те изпълняват в продължение на четвърт век.

Путин обеща закрила на всички етнически руснаци по света

"Русия ще направи всичко възможно, за да защити от потенциални заплахи и преследвания етническите руснаци, които живеят в чужбина", зая...

Припомняме, че днешното заседание на Всемирния руски народен събор е посветено на 25-годишнината от образуването на тази организация. Темата на форума е „25 години по пътя на обществения диалог и цивилизационното развитие на Русия“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа