Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин се изпусна, че е искал само "санитарен коридор" до Крим: Паралели с Втората световна война и коридора на Хитлер към Прусия

14 юни 2024, 16:35 часа • 4572 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин направи любопитен лапсус на 14 юни в речта си пред представителите на външното министерство на Русия. Една негова фраза, която може би неволно се изплъзна от езика му, навежда на интересни паралели с развоя на Втората световна война. За това пише в телеграм канала си руският публицист и блогър със значимо влияние сред руските интернет потребители Анатолий Несмиян.

Коридор до Крим

За какво става дума? Несмиян има предвид заявлението на Путин от днес, че е бил готов в началото на "специалната военна операция" [войната срещу Украйна] да запази суверенитета на Украйна над Херсонска и Запорожка области, при условие че получи безпрепятствен достъп до Крим. Това изявление на Путин бе предадено и от контролираната от Кремъл агенция РИА Новости.

Още: Путин: Руските войски изобщо не смятаха да щурмуват Киев през февруари 2022 г. (ВИДЕО)

Несмиян обръща внимание на две неща, изхождайки от заявлението на Путин - че причината за войната е била съвсем прозаична и никога не е ставало дума да се "освобождава" рускоговорящото население от "украинския гнет" и че ситуацията силно напомня на това как е започнала Втората световна война.

Никой не е искал да освобождава никакви "пъшкащи под украински гнет" руснаци

"Тук има два момента. Първо, никой не е имал намерение да освобождава никакви пъшкащи под [украинската] пета руснаци - просто се е решавала напълно утилитарна задача. Така че всъщност територията на Херсонска и Запорожка област е била разглеждана просто като санитарен коридор до Крим, а населението на тези територии е било едно бреме и нищо повече. Така че никой да няма илюзии по този въпрос", пише Несмиян.

Още: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО)

Коридорът на Хитлер до Източна Прусия

"И вторият момент е също доста интересен. Германско-полската война през 1939 г. започва именно с аналогично искане да се предостави извънтериториален коридор до Източна Прусия.

И в началото нямаше никаква световна война, беше си локална полско-германска война. И така звучеше във всички съобщения. Дори след като Англия и Франция влязоха във войната с Германия, предвид нейния „странен“ характер, никой все още не наричаше тази война нито световна, нито дори европейска.

Едва по-късно, когато фюрерът влезе в конфликт, в който се заклещи без шанс да се измъкне, войната стана континентална и беше наречена "глобална" заради съвкупността от локалните и не много свързани помежду си конфликти по целия свят", смята Несмиян.

Още: Не устоя на чара и каузата му: Марин льо Пен аплодира Зеленски на крака (ВИДЕО)

Руският публицист прави заключение, че паралелите между сегашната ситуация и Втората световна война са очевидни.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес