Путин се оплаква от Запада, а Ердоган не иска алтернатива на зърнената сделка (ВИДЕО)

14728
Путин се оплаква от Запада, а Ердоган не иска алтернатива на зърнената сделка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин обвини Запада за провала на черноморската сделка за зърно и каза, че дори след като Москва се оттегли, не е имало недостиг на храна на световния пазар. Изказването му идва след няколкочасови разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник.

„Западът, меко казано, ни измами за хуманитарните цели чрез черноморската инициатива за подпомагане на развиващите се страни“, каза Путин, цитиран от CNN. 

Още: Путин пред Ердоган: Русия е отворена за разговори за зърнената сделка (ВИДЕО)

Според него, обещаните гаранции, дадени на Русия за износа ѝ на селскостопански продукти и торове, не са били спазени. Конкретно руският диктатор иска Росколкозбанк, която движи финансовите транзакции именно на руския селскостопански сектор, да бъде включена пак в SWIFT, да се отблокират застраховките за руски морски товари и да заработи тръбопровода за амоняк Толяри - Одеса. "Както казах и преди, ние просто бяхме принудени да вземем това решение", каза Путин, имайки предвид неподновяването на сделката.

"Очевидно прекратяването на сделката не се отрази на световните производствени пазари и бих искал да подчертая това специално. Каквото и да говорят за това, цените на зърното продължават да падат, няма физически дефицит на храни. Има проблеми със справедливото му разпределение, да. Но това няма нищо общо с така наречената зърнена сделка", добави Путин. Той също така отбеляза, че Украйна се опитва да атакува газопроводи, по които горивото отива в Турция.

Руският президент определи срещата с Ердоган като "проведена в конструктивна и делова атмосфера". Путин каза, че е казал на Ердоган, че Русия „ще бъде готова да обмисли възобновяване на сделката за зърно“ и е говорил за безплатна доставка на руско зърно за няколко африкански страни (25 000 - 50 000 тона зърно за неясно кои африкански държави "в следващите дни"). „Ще направим това веднага щом всички споразумения за премахване на ограниченията върху износа на руска селскостопанска продукция бъдат напълно изпълнени“, каза той.

Още: Путин и Ердоган обявиха кога ще заработи първият блок на АЕЦ "Аккую"

Твърдият отговор на Ердоган - без друга зърнена сделка

Ердоган каза, че вярва, че той и Путин ще успеят да постигнат решение относно сделката за зърно, което "скоро ще изпълни очакванията". Турският президент се обяви против алтернативни предложения на миналогодишното споразумение за зърно в Украйна, от което Москва се изтегли през юли.

"Алтернативните предложения, внесени в дневния ред, не могат да предложат устойчив, сигурен и постоянен модел, основан на сътрудничеството между страните, каквато е Черноморската инициатива", заяви Ердоган на съвместна медийна изява с Путин в Сочи.

Още: Ердоган пристигна в Сочи за среща с Путин (СНИМКА)

Реалността сега е следнат - Украйна изпрати четири кораба по нов морски маршрут, а Русия подготвя план за безплатно изпращане на хранителни продукти в някои африкански държави и за изпращане на зърно с отстъпка за преработка в Турция в рамките на споразумение, включващо и Катар.

Ердоган заяви, че Турция и Организацията на обединените нации са подготвили нови предложения, целящи да решат проблемите на Русия със сделката, и добави, че се надява "скоро" да се постигне работещо решение. "Подготвихме нов пакет от предложения в консултация с ООН. Вярвам, че е възможно да се постигнат резултати. Вярвам, че скоро ще бъде постигнато решение, което ще отговори на очакванията на Турция", заяви Ердоган.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com