Путин увеличава парите за войната в Украйна: Какво ще прави с другите си войни и цели?

9667
Путин увеличава парите за войната в Украйна: Какво ще прави с другите си войни и цели?
Снимка: Getty Images

Руският военен бюджет за 2023 година е 143 млрд. долара (над 9 трилиона рубли). Това представлява почи 8% от БВП на Руската федерация според оценка на Световната банка. А по оценка на британското министерство на отбраната военният бюджет на Русия за 2023 година ще е почти 30% от общия бюджет на страната. Заради всичко това, според американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) на руския президент Владимир Путин ще му се наложи да източва средства от други бюджетни пера и да "замразява" руските ангажименти в други конфликти, като например в Нагорни Карабах и Сирия. А в Нагорни Карабах напрежението е високо – руският телеграм канал "Рибар" обръща внимание, че отново е имало азербайджанска блокада на единствената магистрала, свързваща Нагорни Карабах (столицата му Степанакерт) и Армения.

Въпросът обаче е дали и колко Путин ще жертва свои други приоритети извън Украйна, за които му трябват пари. Например – той засега неуспешно опитва да създаде тристранен съюз с Казахстан и Узбекистан. Вече има критики от руски военни блогъри, че Русия дава над 95 млн. долара за развитие на руски училища в Таджикистан.

Друга новина – руското военно министерство отрече слуховете, че началник-щабът на руската армия генерал Валери Герасимов е бил заменен или че ще бъде сменен.

Междувременно вече има по-конкретни данни за опитите на руското военно командване да подсили частите в Луганска област, които трябва да спират ново развитие на украинската контраофанзива, след като през септември украинците прегазиха руската съпротива в Харковска област. Информацията е на Украинския център за отбранителни стратегии, неправителствена аналитична организация. Впечатление прави заключението, че в Луганска област вече действат части на пехотата на руските ВВС, които иначе бяха в Херсонска област. По линията Сватово – Кремена основно са разположени части на 20-та армия на Руския западен военен окръг, а Първи и Втори армейски корпус (това са бойци на т.нар. Донецка и Луганска народна република съответно) подкрепят ЧВК Вагнер при Бахмут и Соледар, като донецките батальони "Спарта" и "Сомалия" са тези, които се бият в западните покрайнини на град Донецк – Пески, Водяне и Маринка. В последните 2-3 дни украинците засилват натиска именно при Пески, което вече е отразено и в сводката на руското военно министерство.

Рано тази сутрин в Телеграм се появиха снимки и съобщения за мощни взривове в Брянска област, близо до границата на Русия с Украйна и с Беларус. Става въпрос за експлозии при гранични селища – Климово и Клинци, където са разквартирувани военни. Предположенията на местните жители са, че става въпрос за украински ракетен обстрел. Че е имало обстрел потвърдиха и официалните власти в Брянск.

Съгласно сутрешната сводка на Генералния украински щаб, големи промени на фронта в Донецка и Луганска област няма големи промени. Прави впечатление, че украинците посочват повече места на бойни действия в Луганска област, всичките важни за линията между Сватово и Кремена – Новоселовка, Стелмаховка, Макеевка, Красная Поповка (Червенопоповка) и Билохоривка, което потвърждава, че руснаците опитват повече атаки, за да разстроят подготовката за по-мащабна украинска контраофанзива когато времето стане достатъчно студено, за да замръзне земята. Най-интензивните боеве се водят в триъгълника Червенопоповка – Житловка – Площанка, т.е. директна заплаха за Кремена.

Данните на руското военно министерство и на руския телеграм канал "Рибар" също не сочат за някакви значими промени. За пореден ден руското военно министерство не коментира конкретни места на бойни действия в Донецка и Луганска област извън Пески, където е имало украинска атака и по традиция твърдението е, че руските военни са я отблъснали. В сводката на "Рибар" отново се констатира, че боевете в Маринка не спират, както и твърди, че има настъпление на милициите на ДНР на север, от Горловка към Торецк.

Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати коментира, че ЧВК Вагнер са променили тактиката си при Бахмут – вместо да опитват масирани пехотни атаки, при които жертвите от руска страна са многобройни, вече се пробва с по-малки щурмови групи да се завземат ключови позиции под прикритие на огъня на оставащи по-назад големи руски части. Появи се информация за взривен мост по магистрала Е40 от Бахмут към Славянск, като според руснаците украинците са го направили, за да затруднят бъдещо тяхно настъпление към Славянск.

Оценка: Лукашенко твърдо бяга от включване на беларуската армия във войната с Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com