Путин все по-често е обграден от лекари, включително от специалист по тумори, сочи разследване

25668
Путин все по-често е обграден от лекари, включително от специалист по тумори, сочи разследване
Снимка: Getty Images

В медицинските среди в Русия все по-често се говори за здравословните проблеми на руския президент Владимир Путин. Той непрестанно е придружаван от огромен екип от лекари, включително хирург по рак на щитовидната жлеза. Това е заключението от разследване на руското издание "Проект". Според източници на изданието президентът на Русия все по-често посещава и Централната клинична болница в Москва, разбира се, във VIP отделението.

През октомври Путин трябва да навърши 70 години. Медията припомня, че на същата възраст Сталин вече е прекарал втори инсулт, Брежнев е загубил работоспособността си до степен, че реалната власт е преминала към обкръжението му, Юрий Андропов изобщо не е доживял до тази възраст, а Борис Елцин подаде оставка във видимо много лошо здравословно състояние. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков не спира да уверява, че здравето на главата на руската държава е "отлично". Съдейки по телевизионните кадри, Путин наистина не може да се сравни с предшествениците си - той спортува, разхожда се в тайгата и се разболява най-много от настинка. Ако се вярва на тези репортажи, за Путин няма да е проблем да ръководи Русия до 2036 г., както позволява конституцията, която той самият промени. Но дали телевизионната картина отговаря на истината, си задават въпроса разследващите журналисти.

Алфа мъжкарят

Лондон: Путин вече е човек в клетка, която сам си е построил

След нахлуването в Украйна Русия вече е по-малка държава. Това каза британският министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за Sky News, ...

Сядайки на президентското кресло на 47-годишна възраст, Путин наложи образа на активен човек в разцвета на силите си. Като се има предвид, че през 2002 г. той направи извънбрачно дете на любовницата си Светлана Кривоногих, този образ не беше далеч от истината, се казва в материала.

В началото на президентската си кариера Путин рядко обръща внимание на проблемите със здравето си и работи дори ако беше с треска, спомня си негов тогавашен служител. За Кремъл било важно да създаде образа на „алфа мъжкаря“ президент, затова за неразположенията на Путин просто не се съобщава, да не говорим за наранявания, свързани със спорт, като това, за което самият Путин се изпусна през 2021 г. (По това време Путин е увлечен по конния спорт и някои от паданията му са сериозни като при едно от тях източник на изданието казва, че президентът не е можел да стане на крака и дълго е бил лекуван).

ОЩЕ: Анатолий Чубайс изостави Путин и напусна Русия 

Може би заради такава контузия си пролича видимото накуцване на Путин на 4 ноември 2012 г. в Деня на националното единство, когато той поднесе цветя заедно с партриарх Кирил пред паметника на Червения площад. Кадри от церемонията със самия президент умишлено не бяха показани, защото проблемът бе твърде забележим. Въпреки това видеа с куцащия Путин обиколиха интернет благодарение на сайта на Патриаршията, където видеото от събитието беше публикувано без съкращения.

През декември 2012 г. стана съвсем ясно, че нещо с държавния глава не е наред - президентският протокол беше променен,така че да предвижда не повече от час за всички събития - просто президентът не беше в състояние да седи по-дълго поради здравословни причини. Заради Путин дори съкратиха концерта в Болшой театър по повод 200-годишнината от победата над Наполеон. Но дори и на толкова кратко събитие президентът в крайна сметка не се появи. В края на същата 2012 година Путин не успя да приеме премиера на Япония в Кремъл. Длъжностните лица неофициално коментираха, че той не е добре, носи корсет и като цяло се нуждае от операция на гърба.

Путин подписа указ за търговията с газ с "неприятелски страни"

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ относно търговията на Русия с газ с "неприятелските държави", сред които попада и Бъ...

Тогава в Кремъл въведоха нов начин на отразяване на публичните събития - с предварително заснети срещи между Путин и неговите подчинени. Това позволи на руския лидер временно да изчезне незабелязано от полезрението на журналистите. С течение на времето тези изчезвания ставаха все повече. Както и здравословните му проблеми.

Готов на всичко

Известно е, че Путин обича животните. Но заради здравето си той е готов на доста болезнена за тях процедура. Следващите редове описват промяната, настъпила в отношението на Путин към дълголетието му по времето, когато той стана по същество вечен владетел на Русия, пише в разследването на "Проект". От края на втория мандат на Путин неговото здраве се превърна в национален приоритет за Русия.

През пролетта на елените марал в Алтай започват интензивно да им растат нови рога (с по няколко сантиметра на ден). В този момент рогата все още не са вкостенели, те са меки и пълни с кръв. На екстракта от тези рога се приписва лечебен ефект - смята се, че е полезно да се правят бани с него, съответно има цяла индустрия за производство на пантокрин. За да бъде това възможно обаче, елените се връзват на специална машина, повдигат се така, че да висят безпомощно във въздуха, а рогата им се отрязват - често с обикновена ножовка. Екоактивистите сравняват усещанията на животните с изтезанието изтръгване на ноктите на човек. Така или иначе на Путин му допада процедурата да лежи във вана с този екстракт и често започва да я прилага, независимо от факта, че го предупреждават, че лечебният ефект от него не е доказан.

Коварният рак

Застаряващият Путин сега е придружаван от огромен екип от лекари, включително хирург по рак на щитовидната жлеза.

В западната част на Москва има огромна по мащаби клиника, където се грижат именно за здравето на първите лица в държавата. През последните години Путин тук е чест посетител. Явно и президентът е доволен как се грижат за него, защото един от лекуващите медици, Дмитрий Вербовой, той удостои със званието "заслужен лекар на Русия".

Путин подписа нов указ за военната служба

Руският президент Владимир Путин подписа указ за призоваване на военна служба на 134 500 души. Наборът трябва да се проведе от 1 април...

ОЩЕ: Отрова или злополука - руският елит се подготвя да отстрани Путин? 

През май 2017 г., ден преди Парада на победата, Путин игра хокей в Ледения дворец в Сочи. Неговият отбор „Легенди на хокея“ победи съперниците с резултат 17:6, а държавният глава даде решаващ принос за тази победа, като отбеляза седем гола. Но мачът беше засенчен от един инцидент - легендарният ветеран Павел Буре случайно се блъсна в президента и той падна, като едва не направи салто. Тогава Путин самостоятелно напусна ледената площадка, но после доста време бе лекуван от травматолога Константин Сим. От 2016 до 2020 г.  голям брой медици като Сим са летели специално за Путин в резиденцията му в Сочи, като много от тези посещения съвпадат с периодите на мистериозните му изчезвания. В края на 2016 г. около Путин има общо 12 лекари, а той изчезва за пореден път - предполага се, че именно тогава му е правена сериозна операция на гръбначния стълб. Но освен това от този период около Путин започва постоянно да присъства доктор Евгений Селиванов - хирург, специализирал онкология, при това в сферата на рака на щитовидната жлеза. Неотлъчно до Путин е и друг хирург със същата специализация - Лор Щеглов, както и израелският онколог Михаил Фремдерман.

Разговорите и слуховете в медицинските среди относно здравето на президента особено се усилват през есента на 2021 година, когато Путин се държи твърде странно. След дълъг престой в изолация заради пандемията от COVID-19, в един момент той отново се появява публично. На 13 септември се среща с руските параолимпийци и дори позволява на атлетите да го обградят плътно. Но застанал в тълпата от хора, Путин внезапно обяви, че трябва да отиде в изолация, защото твърде много наоколо са болни от коронавирус.

Това изненада дори обкръжението на президента. Прессекретарят му Дмитрий Песков бе толкова объркан, че първоначално заяви, че Путин не е искал да каже това и се е изразил "образно". Но от следващия ден Путин наистина се изолира и не се появи никъде до края на септември. Дали тогава президентът е бил подложен на някаква медицинска манипулация, не е известно, но след това той започна да общува с хора на много голямо разстояние - седнал от противоположните страни на огромни маси, завършва материала на "Проект".

ОЩЕ: Путин мистериозно изчезна по време на концерт на живо (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа