Разбиха група за трафик на мигранти през Сърбия за Испания

1232
Разбиха група за трафик на мигранти през Сърбия за Испания
Снимка: Getty Images/Guliver

Международна акция с полицейски екипи от пет държави разби международна престъпна мрежа, укривала мигранти от Куба в Европейския съюз през Сърбия, съобщи Европол.

Разследването доведе до ареста на 62 души, от които 25 са кубински граждани. Арестувани са и двама сръбски граждани.

ОЩЕ: Чехия разби международен канал за трафик на мигранти

Членовете на престъпната мрежа са организирали трафика срещу заплащане от около 9000 евро и и са предоставяли фалшиви документи, използвайки факта, че по това време не са се изисквали визи за влизане в Сърбия, според Европол. След това мигрантите са били скривани в Гърция, откъдето са отлитали за Испания.

Общо се подозира, че престъпната мрежа успешно е вкарала около 5000 кубински граждани в ЕС, като е спечелила около 45 милиона евро.

Разбиха група за трафик на мигранти в Северна Македония

За разкрита организирана престъпна група за трафик на мигранти, съобщиха от МВР в Северна Македония. След операция с наименование &bdq...

Европол заявява, че разследването е разкрило сложна престъпна инфраструктура, създадена в много градове в Испания, Гърция и Сърбия, „гъвкава и способна да се адаптира към променящите се обстоятелства, за да поддържа незаконния си бизнес“. Полицейските служители са конфискували стотици фалшиви документи, 18 недвижими имоти, 33 превозни средства и 144 банкови сметки, заедно с огромна сума пари в различни валути.

Сръбските граждани са организирали нелегално преминаване от страната в Северна Македония или Босна и Херцеговина и оттам в Испания, като крайна дестинация.

Полицаите претърсили апартаментите и други имоти на осемгодишен, където са намерени и временно иззети четири мобилни телефона, лек автомобил, 600 евро и 300 долара, както и шест покани, две потвърждения за паричен превод и два пътни документа.

Европол оценява, че става въпрос за "извънредно дълъг и скъп път на укриване". Властите на Сърбия, Гърция, Северна Македония и Финландия са съобщили за голям брой кубински граждани, които се опитват да влязат в Европа с фалшиви документи.

В изявление Европол заяви, че войната в Украйна е довела до промяна в маршрута за укриване на кубински мигранти.

Унгария освободи 777 чужденци, осъдени за каналджийство

Унгария е освободила през последните седмици 777 чужденци, предимно сръбски, румънски и украински граждани, осъдени за трафик на хора. ...

„В началото кубинските граждани летяха с търговски самолети от Куба до Русия, където контрабандистите им предлагаха възможността да пресекат нелегално финландско-руската граница, за да влязат на територията на ЕС, или да летят до Сърбия, за да започнат своето пътуване през региона на Западните Балкани към Централна или Южна Европа“, посочва европейска агенция.

От началото на войната, която Русия започна срещу Украйна, маршрутът е променен и кубински граждани са прехвърляни в Сърбия през летището във Франкфурт в Германия, твърди Европол.

„След пристигането на кубинските граждани в Сърбия, престъпниците са подлагали най-уязвимите мигранти като непълнолетни, на измама, грабеж и изнудване. В някои случаи жените са прехвърляни на друга престъпна група за сексуална експлоатация тация“, се казва в изявлението, пише БГНЕС.

Европол твърди, че Министерството на вътрешните работи на Сърбия, германската федерална полиция, гръцката полиция и министерството на вътрешните работи на Северна Македония са участвали в разбиването на престъпната мрежа.

ОЩЕ: Разбиха престъпна група за трафик на мигранти през България и Румъния

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com