Разговори Франция - Русия: Какво си казаха Лекорню и Шойгу по телефона?

11155
Разговори Франция - Русия: Какво си казаха Лекорню и Шойгу по телефона?
Снимка: принтскрийн/YouTube/Коммерсантъ

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню е уверил руския си колега Сергей Шойгу, че Париж продължава да подкрепя Украйна в борбата й срещу руската инвазия. Това е станало в серия от телефонни разговори между двамата, съобщи френското министерство на отбраната.

Подобен контакт на високо ниво между високопоставен руски служител, близък до диктатора Владимир Путин, и висш министър от европейска сила е рядкост през двете години след инвазията на Русия. Едночасовите разговори между Шойгу и Лекорню дойдоха в момент, когато Франция засилва подготовката за домакинството на Олимпийските игри тази година. 

Още: Макрон успокоява САЩ и НАТО: Няма да се намесвате, ако Русия атакува френски военни в Украйна

Атаката от 22 март срещу концертна зала край Москва съживи страховете за сигурността за Игрите в Париж, които започват на 26 юли. Лекорню казал на Шойгу, че Франция винаги е готова да се изправи срещу „тероризма“ и е подготвена за „увеличен обмен с цел да се бори срещу тази заплаха възможно най-ефективно“, се казва в изявление на френското министерство на отбраната.

Още: Зеленски: Русия се готви да мобилизира още 300 000 войници до юни (ВИДЕО)

Путин призна, че "радикални ислямисти" са извършили нападението край Москва, при което загинаха най-малко 144 души, но настоява, че те са били свързани с Украйна. Лекорню каза, че Франция не разполага с информация за украинска следа в атаката. Той повтори „категоричното осъждане и солидарност на Франция с жертвите и техните семейства“, съобщи министерството, добавяйки, че той „също така безрезервно осъжда агресивната война, която Русия започна в Украйна“.

Борба за свобода

Лекорню напомни на Шойгу, че "Франция ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго и интензивно, колкото е необходимо в нейната борба за свобода и суверенитет, за да донесе мир и сигурност на европейския континент", добавя френското министерство.

Още: Украйна се готви да разруши Кримския мост през първата половина на 2024 г.: The Guardian

Президентът Еманюел Макрон каза през март, че Франция е предложила на руските служби за сигурност "засилено сътрудничество“, добавяйки, че ще има контакт на "техническо и министерско ниво", а не директни разговори с Путин. Френската министърка на спорта Амели Оудеа-Кастера каза в сряда, че няма "конкретна" терористична заплаха за Олимпиадата в Париж и организаторите планират да продължат с церемонията по откриването на река Сена със стотици хиляди посетители по бреговете.

Още: Украинското разузнаване: Не сме атакували Татарстан с оръжия, произведени от Запада (ВИДЕО)

Макрон се опита в поредица от телефонни разговори през 2022 г. да предупреди Путин да не нахлува в Украйна и дори пътува до Москва в началото на същата година. Той продължи да поддържа телефонен контакт с Путин дори след инвазията, но разговорите вече са прекратени, като последният път са се чули през септември 2022 г. През последните месеци Макрон втвърди позицията си срещу Русия, отказвайки да изключи разполагането на войски в Украйна.

Лекорню и Шойгу проведоха последно телефонни разговори през октомври 2022 г. Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведоха телефонен разговор през април 2023 г., а Шойгу разговаря с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин месец по-рано. Лавров редовно пътува на срещи на Г-20, но няма индикации, че е говорил директно със западни служители там, предаде БГНЕС.

Предложила ли е Франция преговори за Украйна?

Същевременно от руското военно министерство обявиха, че Себастиен Лекорню и Сергей Шойгу са обсъдили възможността за разговори по конфликта в Украйна. „Отбелязана бе готовност за диалог относно Украйна. Отправните точки могат да се основават на Истанбулската мирна инициатива“, се казва в изявление на руското военно министерство по повод разговора. От министерството не уточниха какво означава това. Париж обаче отрече съобщението.

Още: Обстрелваният Белгород се оказа един от най-добрите за живеене градове в Русия: Оценка на руските власти

Източник, близък до Лекорню, заяви, че такъв разговор е имало. "Франция нито прие, нито предложи нещо подобно" относно конфликта, каза източникът пред АФП. 

Шойгу също така упрекна Париж за идеята за изпращането на западни войници в Украйна - френският президент Еманюел Макрон намекна за това през февруари. "По отношение на изявленията на Елисейския дворец за изпращане на френски контингент в Украйна, Сергей Шойгу посочи, че ако те бъдат изпълнени на практика, това ще създаде проблеми за самата Франция", казаха от руското военно министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа