Разследване: Олигарси източват европейски фондове за земеделие, и България е в списъка

6991
Разследване: Олигарси източват европейски фондове за земеделие, и България е в списъка
Снимка: iStock/Guliver

Как олигарсите източват милиони от европейските фондове в земеделието, пише в свое разследване американският вестник The New York Times. Материалът констатира, че системата е „изкривена от корупция и своеволия“ и твърди, че тя е станала твърде важна, за запазване на целостта на Европейския съюз, за да бъде реформирана фундаментално. Разследването на The New York Times е проведено в девет европейски страни през 2019 г., засяга основно Унгария и Чехия, но и България е в списъка.

Всяка година блокът от 28 държави изплаща 65 милиарда долара субсидии за земеделските стопанства, предназначени да подкрепят земеделските производители на целия континент и да съхранят селските общности. Но в Унгария и голяма част от Централна и Източна Европа по-голямата част отива в няколко мощни и свързани с властта олигарси, пише изданието, цитирано от Агенция "Фокус".

Трябва ли да спират евросредства за корупция - БСП и ГЕРБ мислят различно

Европейската комисия предложи създаването на нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от нарушения на върховенството на закона. Това на...

Премиерът на Чешката република събра десетки милиони долари субсидии само миналата година. Субсидиите са потънали в мафиотски сделки за земя в Словакия и България.

Програмата на Европа за земеделието, система, която играе важна роля за формирането на Европейския съюз, сега се използва от същите антидемократични сили, които заплашват блока отвътре. Това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа, някои ръководени от популисти, имат голяма роля в разпределението на субсидиите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа, въпреки, че цялата система е обвита в тайнственост.

Европейският механизъм в Брюксел позволява тази груба корупция, тъй като действията срещу нея биха означавало промяна на модела, който помага да се държи крехкият съюз. Европейските лидери не са съгласни с много неща, но всички разчитат на щедри субсидии и широка дискретност при харченето им. Съпротивата срещу тази система за овладяване на злоупотребите в по-новите държавичленки би нарушило политическите и икономическите блага на целия континент.

Ето защо, със законопроекта за земеделските плащания, подготвян тази година, акцентът в Брюксел не е върху премахването на корупцията или затягането на контрола. Вместо това, законодателите се стремят да дадат на националните лидери повече правомощия как да харчат пари - заради възраженията на вътрешните одитори.

Изданието посочва конкретни примери на злоупотреби със земеделските фондове в Унгария и Чехия и връзката на земеделските олигарси с управляващите кръгове и най-вече с премиерите на двете страни

Органът, приемащ сигнали за измами с евросредства, вече ще работи "от вкъщи"

Решенията на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) вече ще мога...

В България субсидиите са се превърнали в благосъстояние за земеделския елит. Българската академия на науките установи, че 75 процента от основния вид европейска селскостопанска субсидия в страната се оказва в ръцете на около 100 предприятия. Тази пролет властите извършиха разследвания в цялата страна, които разкриха корупционни връзки между държавни служители и земеделски бизнесмени. Един от най-големите производители на брашно в страната беше обвинен в измама във връзка със субсидиите и го очаква съдебен процес.

В Словакия изданието коментира за връзката между разследванията срещу олигарсите и убийството на разследващия журналист Ян Куцияк, пише изданието.

Европейската комисия реагира бързо и обяви в понеделник (4 ноември), че има "нулева толерантност към измамите",предава AFP. Комисията има "много ясни правила за това как трябва да се управляват средствата" и "приема твърде сериозно твърдението за злоупотреба", заяви говорителят на ЕК Даниел Росарио.

Говорителят Мина Андреева заяви, че службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ разглежда подобни твърдения и добави, че основната отговорност за правилното изразходване на бюджета е върху правителствата на държавите-членки.

България е над средното ниво в ЕС по договаряне на евросредства

България вече е договорила 40% от полагащите ѝ се средства от европейските структурни и инвестиционни фондове през настоящия бюджетен п...

"Ние не сме тук, за да заменим националните правителства", каза тя. "Ние не можем и няма да свършим работата вместо тях."

Говорителите на Комисията заявиха, че минали злоупотреби са били засечени и насочени към ОЛАФ и разследванията продължават. Те обаче признаха, че Европейският съюз едва сега е на път чрез Офиса на главния прокурор да започне разследвания на злоупотреби със средства от ЕС, които националните правителства не могат или не желаят да разследват.

"Ние имаме изградена рамка и тази рамка работи", каза Росарио. Той добави, че ОСП е много желан ресор в разпределението на бюджета на ЕС. Чрез нея се изразходват около 40% от общия бюджет на блока, което го прави най-голямата единична сфера на разходите.

Въпреки че Комисията предложи да го намали, основните членове на ЕС, включително Франция и Испания, твърдо се борят да го запазят, виждайки това като важно за развитието на Съюза и неговата кохезия.

От правителството с друг прочит на доклада на ОЛАФ за злоупотребите с евросредства

От правителството защитават тезата, че докладът на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ), според който Бълг...

Actualno.com припомня, че разследванията за усвоени неправомерно евросубсидии в земеделието в България вървят от години, присъди все още няма.

Последният разследван случай в България е срещу бизнесмена Миньо Стайков и още 13 души, които бяха обвинени в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове – Програма за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Сред обвинените са и 5-ма служители на Държавен фонд "Земеделие", който е основният разпоредител на евросредствата за сектора у нас. Антикорупционната комисия запорира имущество за над 134 млн. лв. на алкохолния бос. Днес се очаква Специализираният съд да гледа мерките на двама от заподозрените - Миню Стайков и Марио Кръстев.

В началото на годината излезе и доклад на ОЛАФ за 2018г., според който у нас има няколко земеделски дружества, които в миналото са получавали еврофондове за дейността си и които сега са опитали да избегнат тавана за директни плащания за площ като създават фиктивни фирми и получават повече средства. Преди няколко години беше въведен таван за помощите за единица площ с идеята да няма прекалено окрупняване и предпоставки за създаване на монопол. Обяснението за схемата е просто – създават се уж независими от основния бенефициент фирми или се отделят вече съществуващи. Но многократно адресът на такива фирми и на вече достигнал таван на плащанията бенефициент съвпадал, установили от ОЛАФ. А нанесените щети за бюджета на ЕС са около 10 млн. евро. Подробности за схемата можете да видите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com