Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

11942
Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Опасността украинската армия да допусне по-значим пробив в моментната фронтова линия се увеличава. Данни от последното денонощие подсказват, че руският натиск остава много силен, а украинците още чакат така необходимата им помощ, особено от САЩ: Ново оръжие за Украйна от САЩ: Следващите действия на Русия - оценка (ВИДЕО)

Според сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете като цяло не се променя. За изминалите 24 часа украинците са регистрирали 86 бойни сблъсъка по целия фронт спрямо 85 предишното денонощие. Картината на руския натиск не се променя особено, но си заслужава да се отбележи, че за втори пореден ден в Лиманското направление има двуцифрен брой отбити руски пехотни атаки по украински данни – 19 общо, което поставя този участък на второ място по интензивност на боевете през последните 24 часа. С това предвижданията на украинския военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, че именно Лиманското направление скоро може да стане приоритетно за Русия изглежда се сбъдват, след като в направлението към Купянск не се случва нищо за пореден ден. За последното денонощие основните руски атаки са по линията Терно - Торско, но нито един по-известен руски източник не се хвали с някакъв по-голям руски успех тук: Големият руски пробив на фронта в Украйна: Пропаганда и реалности (ВИДЕО)

Другите най-горещи направления – на първо място е Новопавловското направление (на запад от Маринка: селищата Красногоровка, Григоровка и Новомихайловка от изток на линията Угледар – Курахово, както и Урожайно и Николско, които са от югозапад-юг на Угледар: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник) В това направление са отбити 20 руски пехотни атаки по украински данни. На трето място е направлението на запад от Авдеевка (Покровското направление от руска гледна точка), с 18 отбити руски пехотни атаки, а в Бахмутското направление са отбити 16 руски пехотни атаки – освен фронтално срещу Часов Яр там руснаците засилват натиска от юг, по линията Ивановско – Клещеевка – Андреевка (5-10 километра югозапад-запад от Бахмут). Говорителят на украинското командване "Хортиця" Иля Йевлаш коментира, че срещу Часов Яр са хвърлени 20 000 - 25 000 руски войници.

(КАРТА) Вчера следобед руското военно министерство обяви официално Новомихайловка за превзета. Има геолокализирани видеокадри как руснаците издигат знамето си в руините на поредното "освободено" от тях украинско село. Падането на Новомихайловка беше въпрос на време предвид развитието на нещата в последната седмица, когато руската армия правеше минимални, но постоянни стъпки напред там. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, твърди, че украинската армия се е изтеглила към Константиновка. Командирът на украинската 79-та десантно-щурмова бригада полковник Евген Шматалюк обаче отбеляза, че украинската армия все още е на позиции и на разстояние, което ѝ позволява да обстрелва с артилерия Новомихайловка въпреки тежките боеве и постоянните руски атаки от приблизително 2 бригади и 8 полка от руски сили. (КАРТА) При Григоровка руснаците също са успели да завземат някои позиции в източните покрайнини - малки успехи, засега.

Константин Машовец вече обръща внимание на случващото се откъм Запорожка област (Гуляйполе и Велика Новоселка) и че там руснаците се мъчат да си върнат селата Урожайно и Старомайорско, на 9 километра южно от Велика Новоселка (т.нар. участък на фронта "Времеевски"), които загубиха през лятото на 2023 година. Крайната цел – атака от югозапад на Угледар, заедно с идващите от изток руски части, което да постави града в клещи. "Всякакви успешни настъпателни действия на противника в района между Угледар и Золотая Нива биха били оперативно доста лоша новина за украинската армия, особено ако противникът едновременно успее да пробие до Курахово", предупреждава Машовец. За момента руснаците нямат успех във "Вреемевски", констатира военният анализатор и посочва кои са руските части в този участък на фронта и при Гуляйполе – 5-та, 29-та и 36-та руски комбинирани армии. При Урожайно има видеокадри, изглежда показващи "приятелски огън" между руски танк и руски бронетранспортьор:

(КАРТА) Рязко влошаване за украинците има и в Очеретино – най-северозападната точка от моментната линия на боеве на запад от Авдеевка. Има видеокадри, показващи руски войници да се снимат в центъра на селото и то напълно спокойно. Още украински източници потвърждават това, което стана известно преди малко над денонощие – че украински части са се изтеглили без заповед от определени позиции преди да бъде извършена ротация. (КАРТА) Популярният военен украински телеграм канал Deep State не си поплюва и директно казва, че боевете вече се готвят в покрайнините на селото, както и че само в североизточната част на Очеретино има квартал, който сега е поле на битки (сива зона) – квартал "Хидростроители". Deep State иска и сериозни проверки как така се стигна толкова бързо до това лошо положение и лесен бърз напредък на руснаците, а "Рибар" също пише, че по-голямата част на Очеретино е под руски контрол (КАРТА). Руският пропагандист и военен анализатор Семьон Пегов обаче добавя, че в Нетайлово, Уманско, Семьоновка и Бердичи, които са на юг от Очеретино, няма промяна в ситуацията, но е уверен, че скоро руснаците ще превземат Очеретино. Ако това стане, цялата линия на юг може да падне и то по-бързо, което поставя под въпрос кога руската армия би имала възможност да стигне до Покровск (път O0544 Керамик – Миргород е особено важен) и има ли къде другаде източно преди града да бъде спряна от нова украинска защитна линия (КАРТА 1 и КАРТА 2). Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) обаче смята, че евентуален "руски джоб" от Очеретино, а дори и от Новокалиново и Бердичи, няма да е достатъчен като плацдарм за бърз голям руски напредък с много сили към Покровск. Опасно ще е обединение и поставяне под пълен руски контрол на цялата линия Бердичи – Новокалиново, но идващата скоро западна помощ за украинската армия ще даде малко време на руската армия да напредне още повече значимо напред, преди украинците да имат достатъчно боеприпаси и нови оръжия, за да ги посрещнат и дори върнат назад.

Съгласно официална сводка на украинските ВВС, тази нощ Русия е изстреляла 16 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна и 2 балистични ракети "Искандер-М" от Белгородска област. Свалени са 15 дрона – над Николаевска, Одеса, Киевска и Черкаска област. Украинското командване "Юг" обаче съобщи, че в Одеса има 7 ранени, след като дронове са атакували града и е ударена жилищна сграда. Сред ранените са две бебета, както и 9-годишно, и 10-годишно дете (СНИМКИ). Кметът на града Генадий Труханов уточнява, че щети има по 14 жилища.

ОЩЕ: Данни за локални провали на украинската армия, в Русия се страхуват за парите си на Запад (ВИДЕО)

Харков се превръща в бедстващ град

Поредната руска атака срещу втория най-голям украински град Харков затвърждава позицията на немалко анализатори, че Русия вече провежда целенасочена кампания по обезлюдяване на града – като бомбардира ключови за съществуването му цели, най-вече обекти от енергетиката, водоподаването и комуникациите: Жестоки удари по Харков: Руснаците сринаха телевизионната кула (ВИДЕО)

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) продължава да смята, че ако Украйна получи съществена американска помощ, което изглежда ще стане скоро, Русия има много малък шанс за успех в евентуална наземна офанзива срещу Харков. Няма още видими признаци руснаците да се организират да направят такова нещо – но въздушните им удари стават все по-опасни предвид явния недостатък на ПВО в Украйна и то в контекста на многопластова руска операция за създаване на паника сред жителите на Харков (постоянно облъчване от руски пропагандни източници на информация като например мрежата "Царград" на руския олигарх Константин Малофеев, че в Харков ще стане по-зле от Бахмут и Авдеевка) с цел да избягат и напуснат града.

ОЩЕ: Харков умира, ако САЩ не помогнат: Кметът на града моли за ПВО

На фона на този руски натиск, инструкторът на отрядите "Щурм Z" Святослав Голиков обсъжда руските дронове "Судоплатов" в своя публикация в Телеграм. Тези ударни FPV дронове са най-разпространения модел в момента за руската армия в Украйна. Голиков обаче ги оценява като нискокачествени – главно защото работят на честоти, които лесно се прехващат от украинците и безпилотните руски апарати често биват обезвреждани със заглушаване. Отделно Голиков твърди, че самите дронове имат доста производствени дефекти.

А за финал - споделяно в социалните мрежи видео, за което се твърди, че показва как руски пенсионери се борят за изхвърлени остатъци от храна с изтекъл срок на годност в Санкт Петербург:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа