Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия блокира сайта на правозащитната организация Мемориал, бореща се срещу репресиите

30 май 2022, 11:54 часа • 1363 прочитания

В Русия e блокиран уебсайтът на правозащитния център "Мемориал" по искане на Генералната прокуратура. Това съобщи "Настоящее время", позовавайки се на данните на Федералната служба на Русия за надзор в сферата на съобщенията и масовите комуникации Роскомнадзор. "Мемориал" е една от най-старите организации, изследващи репресиите в СССР и преследванията в Русия. 

В средата на април Роскомнадзор по решение на Генералната прокуратура блокира на територията на Русия и уебсайтовете на Human Rights Watch, Gazeta.ua, Громадське радiо и 20 други ресурса.

Общият брой на блокираните сайтове в Русия от началото на войната в Украйна вече е над 2300. Сред тях са „Радио Свобода“, „Гласът на Америка“, „Медуза“, „Дойче веле“, „Билд“, „Белсат“ и много др.

САЩ и ЕС осъдиха ликвидирането на правозащитния център "Мемориал". Ръководителят на външната служба на Европейския съюз Жозеп Борел изрази съжаление за решението, тъй като организацията "играе важна роля за съхраняването на паметта за политическите репресии и нарушения на правата на човека". Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс също призова руските власти да спрат преследването на правозащитници.

От "Мемориал" (която е създадена през 1989 г. с участието на съветския общественик и дисидент Андрей Сахаров) обявиха, че ще обжалват решението на руския съд и ще намерят законни начини да продължат работата си.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес