Русия даде още един допълнителен ден на Украйна за газа

30317
Русия даде още един допълнителен ден на Украйна за газа

Руският газов гигант "Газпром" дава на Украйна още един ден, за да започне плащането на газа предварително или доставките могат да бъдат прекратени, предаде БГНЕС.

"По молба от украинската страна крайният срок за уреждане на проблемите с плащанията е отложен до 10 юни, защото 9 юни е национален празник в Украйна", се казва в изявление на руския монополист.

Съобщението идва след като изпълнителният директор на компанията Алексей Милер проведе разговори с ръководството на украинската газова компания "Нафтогаз", Андрий Коболев в Берлин.

Газпром вече даде една отсрочка на Киев. Крайният срок беше 3 юни, но бе отложен до 9 юни, след като Украйна направи плащане в размер на 786 милиона долара, за да покрие оставащите си сметки. Москва увеличи сумата, която Киев трябва да плати за руския газ до 500 долара за 1000 кубични метра газ. Това е най-високата цена на "Газпром" за европейските клиенти на компанията.

Количествата на руския газ, който се транспортира през Украйна, се равняват на около 15% от потреблението в Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа