Русия едва ли ще освободи украинските моряци заради ООН

3910
Русия едва ли ще освободи украинските моряци заради ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

Твърдата реакция на Москва срещу искането на Международния трибунал на ООН по морско право намалява възможностите за постепенно отслабване на напрежението около Крим и подобряване на отношенията с Украйна, пише руският вестник "Ведомости".

В събота трибуналът постанови Русия да освободи трите украински кораба и 24-мата украински моряци, задържани миналата година при инцидента в Керченския проток. Спазването на това решение "може да е първи сигнал от руските власти, че наистина са готови да сложат край на конфликта в Украйна", заяви новият украински президент Влaдимир Зеленски.

"Така Русия може да направи стъпка към деблокиране на преговорите и решаване на създадените от нея проблеми по цивилизован начин. Ще видим кой път ще бъде избран в Кремъл", цитира вестникът пост на Зеленски във Facebook.

Руската дипломация заяви по-рано, че процедурите от Конвенцията на ООН по морско право са неприложими към инцидента в Керченския проток. Москва напомни, че според нея украинците не са спазили "руския закон за корабоплаване в района". Киев твърди, че е уведомил Русия за маршрута на корабите си в близост до Керченския проток, и обвинява руснаците в нарушение на международното право.

Според експерти на "Ведомости" има твърде малка вероятност украинските моряци да бъдат освободени дори и след решението на Международния трибунал.

Темата бе пазена в резерв като стъпка на добра воля от страна на Русия към новия президент на Украйна, който да смекчи риториката на Киев, смята руският политолог Евгений Минченко. Риториката на Зеленски обаче е "още по-радикална от тази на бившия украински лидер Петро Порошенко. Естествено идва въпросът за какво да го поощряваме", казва той.

Украйна въведе военно положение заради конфликта с Русия в Азовско море

Заради разразилия се конфликт с Русия в Азовско море и блокирането на Керченския кораб при Кримския мост от голям руски товарен кораб, ...

Проблемът не е правен, а политически - затова решението на Русия ще бъде сигнал и за Киев, и за Запада, смята наблюдателят Андрей Кортунов.

Той изразява надежда "сигналът да е положителен, да бъде проявена известна гъвкавост и променена - позицията на Русия". Гаранции обаче няма - "вече се убедихме, че руската страна не се кани да дава аванси на новото украинско ръководство", констатира експертът пред "Ведомости", цитиран от BBC.

Ако Зеленски настоява да се поддържат антируските санкции и продължи курса на Порошенко, той може да изгуби избиратели преди наближаващите предсрочни избори за Върховна рада. Москва няма да направи на Зеленски "предизборен подарък", смята украинският коментатор Вадим Карасьов.

Това не би било изгодно за руския президент Владимир Путин - "да пусне моряците, а срещу какво? Москва сега има изгода електоратът в Южна и Източна Украйна постепенно да се разочарова от Зеленски, а гласовете да се преливат към проруски политици", обяснява Карасьов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа