X
 
 

Русия потвърди освобождаването на радиоактивни изотопи при взрива, убил петима учени

5125 16
photo of Русия потвърди освобождаването на радиоактивни изотопи при взрива, убил петима учени
Снимка: Getty Images/Guliver
Русия съобщи, че радиоактивни изотопи са освободени при неотдавнашна авария на тестова площадка за арктически ракети. Това предизвика обществена тревога, тъй като властите държаха подробностите в тайна, пише АФП.

Взривът на 8 август уби петима учени и предизвика скок в нивата на радиация, но в продължение на няколко дни Русия не призна, че са замесени ядрени материали.

Русия си призна за повишение на радиацията в Архангелск - въпросът е колко точно

Четири дни след експлозията, при която загинаха петима учени във военна база в Русия, руските власти признаха, че инцидентът е предизви...

Аварията е освободила бързо разпадащи се радиоактивни изотопи на стронций, барий и лантан, съобщават медиите, като се позовават на тестове на Националната агенция за наблюдение на времето и околната среда към „Росхидромет“.

Александър Уваров, редактор на независимия сайт за новини AtomInfo.ru, заяви, че изотопите не представляват заплаха за населението.

Тези изотопи са продукти на ядрено делене на уран, каза той пред агенция РИА Новости.

Но „Гриийнпийс“ Русия заяви, че данните на агенцията за метеорологични условия противоречат на по-ранните изявления на националната ядрена агенция „Росатом“, добавяйки, че може да има риск за здравето. Те призоваха властите да публикуват пълни данни за радиоактивно замърсяване в района.

Сензорите в близкия град Северодвинск са открили радиоактивни елементи с период на полуразпад от няколко часа до 12 дни и се разпадат в радиоактивни инертни газове, заяви „Росхидромет“.

Русия погреба петима загинали учени, без да казва официално дали ядрена ракета не ги уби

Русия погреба с почести петимата учени, които загинаха при експлозия по време на изпитания на ново оръжие, предаде БГНЕС по информация ...

"Тези инертни радиоактивни газове бяха причина за кратко увеличение" на нивата на радиация, заяви агенцията.

Сензорите й в Северодвинск са измерили нива на радиация, които са до 16 пъти по-високи от фоновите нива след експлозията, връщащи се в нормално състояние след два часа и половина.

Руската ядрена агенция "Росатом" заяви, че нейните специалисти, загинали в катастрофата, са разработвали "нови оръжия" и осигурявали подкрепа за ракета с "изотопен източник на енергия".

Норвежкият орган за ядрена безопасност заяви, че е открил малки количества радиоактивен йод в регион, граничещ с Русия след взрива, но не може да определи дали това е свързано с аварията.

Руските власти потвърдиха, че лекар, участвал в лечението на пострадал, е открил следа от радиоактивен изотоп цезий-137 в мускулната му тъкан, но отрече това да е свързано с инцидента.

Петима са загиналите след експлозията в Архангелска област

Петима служители са загинали, а трима са ранени след експлозия на ракета на военен полигон в Архангелска област, съобщи държавната ядре...

Кремъл отказа да коментира доклада за радиоактивни изотопи. Говорителят Дмитрий Песков каза: "Това трябва да се направи от експерти."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Аре единствения, руския троляк, лизача на лайната от руското посолство, да се скрие! НАТО унищожи ссср, НАТО ще унищожи и русия! НАТО притежава 70% от бойните ресурси на тази платета, а само военните разходи на САЩ – т.е. мощ и влияние – са по-големи от тези на 10-те изброени страни взети заедно: Китай, Русия, Британия, Япония, Франция, Саудитска Арабия, Индия, Германия, Италия и Бразилия: http виж още ›› ://www .businessinsider.com/chart-of-defense-spending-by-country-2014-2
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Световния мир може да бъде гарантиран само с премахването на Русия. Тероризмът е индустрия, финансирана от Москва. Всички злини на планетата произлизат от Русия - КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм - http ://www .faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam.html
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Русия е вредна за живота на Земята.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  100%
  : 1 !
 • Октомври 7 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами изграждането на Ядрени мощности в Япония по брега на Тихият океан каквато е Аец Фукушима е Ненормално безумна постъпка вместо изграждане на Ядрени мощности по сравнително безопасният бряг на Японско море Западна Япония. Русия е пробвала някакъв тип ново поколение ядрено оръжие и е станало грешка или е била подложена на диверсия от страна на Сащ.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  И отново едностранни тълкувания за нещата ВЪВ вреда на Русия. Понеже всички работещи и подкрепящи Сащ/Империализма сте завършени комформисти и си мислите сега , че скоро Русия ще пада без Бой. Е няма да се случи това.
  : 15 !
 • таварищ паПутин дава малко подробности по темата 6 таварищ паПутин дава малко подробности по темата преди 2 месеца Профил на трол?
  Соросоиди от всички страни СЪЕШАВАЙТЕ се!!!!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  предполагам вече всички са наясно, че лайнарко и октомври са един същ безроден червен хемороид
  : 1 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  А чухте ли за страшната крилата ракета с ядрен двигател, естествено неграмотно копирана от стар модел щатска ракета, изпльоскала се в Баренцово море? И нея ли ще вадят като КУРСК? Как ли мисли средностатистическият ватник по въпроса? Почему опять обосрались? ДУМАЛИ КАК ЛУЧШЕ, А ПОЛУЧИЛОСЬ КАК ВСЕГДА… Дали пък кремълският гений не е решил да ликвидира гадните хамериканци като отрови с уран и плутон виж още ›› ий световния океан?!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Самолетите на “Славная и несъкрушимая” продължават да падат без бой! - “Первые итоги военных учений «Запад-2017»: Среди потерь генералы и стратегический бомбардировщик ВИДЕО 20 сентября в 15:24 На 5-й день учений «Запад-2017» армия России потеряла: Командующего Воздушно-десантными войсками (ВДВ) России генерала-полковника Андрея Сердюкова Заместителя Главкома по воздушно-десантной подготовке виж още ›› генерала-майора Владимира Кочеткова, помощника главкома ВДВ, адъютанта главкома ВДВ, двух-трех журналистов-пропагандистов, стратегический бомбардировщик Ту-22МЗ, учебно-боевой самолёт ЯК-1ЗО, машину управления БЛА комплекса РБ-З41В «Леер-З» Это только список, который попал в СМИ и подтверждён фото-видео материалами. Сколько там сейчас всего небоевых потерь не знает никто, указывают независимые комментаторы.” https ://www .facebook.com/photo.php?fbid=10214576103220469&set=a.1331743497826.2049344.1358172605&type=3&theater И това в битка с несъществуващата държава Вейшнория!
  : 1 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Не само природната среда! Русия подкопава световния мир от създаването си! Световния мир може да бъде гарантиран само с премахването на Русия. Тероризмът е индустрия, финансирана от Москва. Всички злини на планетата произлизат от Русия - КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм - http ://www .faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na виж още ›› -islyamskiya-terorizam.html
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  То не бяха уралските АЕЦ, то не беше Чернобил, то не бяха Курск и подобни ядрени боклуци, а сега и това! Русия е основния замърсител на природата на тази планета и трябва да бъде отстранена! На всяка цена!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Никой не ни информира за уралските атомни електроцентрали, където човешката трагедия е била пъти по-ужасна от Чернобил! Русия е вредител от първа величина!
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЯД 1.1, никого не можеш да излъжеш, колкото и рубли да са ти броили! платени сте само руските троляци! Истинския българин мрази двукратния си окупатор русия напълно безплатно и от все сърце! Виктор Суворов пише за професионалния термин, с който наричат в ФСБ всички проституиращи по цял свят в полза на Москва! Казват им ГОВНОЕДИ! Това си ти, 1.1 - ти им лижеш гъза, а те те наричат ГОВНОЕД! И м виж още ›› ного правилно! Жалка твар! Ебавай си Путята Ленина!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Русия трябва да бъде закрита от Инспекцията за Опазване на Околната Среда! Веднага!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ето че първата русофобна лайкучка лавна. Най-големият замърсител на околната среда във всяко отношение са САЩ, следват Китай, Индия, Бразилия. А най-големият замърсител на словесната среда са платените лайкучки, наети от този сайт, за да плюят по Русия.
  : 16 !
Нагоре