Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия съсипва от обстрели град в Донецка област, уж убива подкрепления за Авдеевка (ВИДЕО и СНИМКИ)

14 февруари 2024, 06:28 часа • 12135 прочитания

Бемилостен руски обстрел и то в две фази извърши Русия срещу град Селидово, Донецка област. Това се случи тази нощ.

Първата информация за случващото се излезе в официалния канал в Телеграм на ръководителя на Донецката областна военновременна администрация Вадим Филашкин. Освен съобщение, той публикува и снимки – на поразена пететажна жилищна сграда. Има ранени – две деца, на 7 и 17 години.

След този удар обаче последва нов – срещу местната болница. Ранен е един човек, има сериозни разрушения и под отломките има поне още трима души, като сред тях има и дете.

Още: Първата ротация на украинските бойци в Авдеевка след 2 години боеве е факт

Защо Русия стреля толкова усърдно по Селидово?

Вчера, в руски пропагандни канали, начело с този на Маргарита Симонян – главния редактор на RT (Russia Today), която е забранена за излъчване в ЕС, се появи информация как Русия нанесла удари по разквартирувани украински военни в Селидово, които щели да отиват като подкрепления в Авдеевка. Убити били 1500 военни, така тръбяха руските пропагандисти. Беше публикувано и видео от дрон на ударите, уж като доказателство - то беше осмяно от политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке:

Лично командващият Таврийското направление на украинската армия генерал Олександър Тарнавски обяви това за лъжа – всъщност вчера, в Селидово имаше руски обстрел с балистични ракети С-300. Попадения пак имаше в жилищна сграда – ранени бяха 63-годишна жена и внуците ѝ, на 10 и 17 години. По-късно украинската прокуратура съобщи за 1 загинал и седем ранени, включително 6-годишно дете – защото вчера срещу Селидово имаше два руски удара.

Тарнавски написа изрично в личния си профил в Телеграм, че само за 12 февруари в направлението "Таврия" (там са Авдеевка, Григоровка, Новомихайловка, Бахмут) руснаците са загубили 645 души, а през миналата седмица – 2947 души. Казаното за Селидово е пропаганда, за да се отклони вниманието от това, заяви генералът.

Последните дни на Авдеевка или чудо: Русия изглежда сигурна в успеха (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес