Русия за референдума: Това е изцяло вътрешен проблем за Великобритания и ЕС

846
Русия за референдума: Това е изцяло вътрешен проблем за Великобритания и ЕС

Референдумът във Великобритания за членството в Европейския съюз е изцяло вътрешен въпрос, каза днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Това е изцяло вътрешен проблем за Великобритания и ЕС. Явно британският народ трябва да направи труден, съдбоносен избор. Неговото решение със сигурност ще окаже сериозно влияние върху бъдещето както на самата Великобритания, така и на ЕС като цяло", заяви Захарова, цитирана от ТАСС.

"Наистина уважаваме избора на народа на една или друга страна, като същевременно смятаме, че този избор трябва да бъде направен без какъвто и да е натиск, особено отвън", подчерта тя.

"Затова с уважение следим как британците провеждат този важен за тях референдум", каза Захарова.

По думите й "когато бъдат известни резултатите от него, тогава може да се дават и съответните оценки", посочва още БНТ.

Лондонската фондова борса затвори при нарастване с 1% на основния си индекс.

Според последни проучвания "за" оставането в ЕС надделява срещу Brexit

Последното допитване до населението преди провеждания днес референдум във Великобритания за оставането на страната в Европейския съюз и...

Причината е реакцията на инвеститорите на предварителната информация за победа на искащите оставане в ЕС на провеждащия се на Острова референдум.

При затварянето стойността на индексът FTSE-100 е била 6,338.1 пункта, което е нарастване с 1,23% за деня, информира AFP.

Британската лира също регистрира увеличение в цената си на валутните пазари заради последните социологически проучвания, които показаха преднина на искащите оставане в ЕС.

Гласуването на референдума във Великобритания трябва да приключи в полунощ българско време, когато се очакват и първите предварителни прогнози за резултата, основани на различни паралелни преброявания.

Първата официална информация от британските власти се очаква утре сутрин.

Хаос на британския референдум заради бури и валежи

Силни гръмотевични бури, придружени с поройни валежи, всяха хаос и смут в Лондон и Южна Англия в деня на референдума за Brexit. Извънре...

Гласуването в страната на места е затруднено от силните валежи миналата нощ и днес, които доведоха до наводняването около много секции, особено в столицата Лондон.

Това, което се случва в Германия, може да окаже силно влияние върху мотива за излизане от Европейския съюз във Великобритания. Това коментира в студиото на bTV Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

„Страхът изглежда основен мотив за тези, които искат да излязат от ЕС”, коментира бившият говорител на Външно във връзка с референдума. Тя отбеляза, че докато в единия лагер (за брекзит) се страхуват от имигрантите, то в другия (за оставане) се страхуват от икономическите последици при излизане от общността.

Чернева изрази съжаление, че в случая няма позитивно възприемане на евросъюза.

Тя посочи, че някои страни като Германия, Италия и Дания работят по стратегии за действие след евентуален брекзит, които включват по-голяма интеграция. Други, обаче, като Чехия и Холандия, може да последват британския пример и да проведат референдуми за излизане от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com